Vijesti

UZ PETU OBLJETNICU PAPINSTVA

‘Papa Franjo ostvarenje je vizije sv. Ivana XXIII.: njegov jedinstveni stil donio je svježinu i obnovu Crkvi’ Papa Franjo danas obilježava petu obljetnicu papinske službe; on je prvi papa isusovac, prvi iz Amerike i prvi iz južne polutke. Bez sumnje, u prvih pet godina ovog jedinstvenog pontifikata vidi se ostvarenje sna i vizije sv. Ivana XXIII. koju je imao 1959. godine…

'Papa Franjo ostvarenje je vizije sv. Ivana XXIII.: njegov jedinstveni stil donio je svježinu i obnovu Crkvi'

Nakon povijesne i iznenađujuće odluke pape Benedikta XVI. da podnese ostavku na papinsko mjesto, za Papu je izabran isusovac i bivši nadbiskup Buenos Airesa, Jorge Mario Bergoglio, koji je uzeo ime Franjo u nastojanju da ispuni misiju sv. Franje Asiškog.


Papa Franjo danas obilježava petu obljetnicu papinske službe; on je prvi papa isusovac, prvi iz Amerike i s južne polutke. Bez sumnje, u prvih pet godina ovog jedinstvenog pontifikata vidi se ostvarenje sna i vizije sv. Ivana XXIII. koju je imao 1959. godine. Papa Franjo je ostvarenje te vizije: njegov jedinstveni stil donio je svježinu i obnovu Crkvi.

Blizina, poniznost i milosrđe

Kao što je grčki filozof Protagora rekao: „Čovjek je mjerilo svih stvari.“ Stil pape Franje odražava suštinu njegovog čovječanstva, kršćanstva, svećeništva i isusovačkog života. To se  može sažeti u tri riječi: blizina, poniznost i milosrđe.

Papa Franjo inzistira na tome da su Kristovi učenici pozvani prenijeti Božju ljubav onima koji su diskriminirani na tisuću načina – zbog svoje vjeroispovijesti, rase, podrijetla, spolnog identiteta; to su siromašni, marginalizirani, odbijeni, migranti, razvedeni, itd. Sam Sveti Otac ponizan je, jednostavan, otvoren, iskren, ukratko – prijatelj svima. To je osobnost čovjeka Jorgea Marija Bergoglija, koji živi i manifestira se u svim djelima i riječima pape Franje.

Papa priznaje da je grešnik, priznaje i grijehe Crkve, stalno nas traži da molimo za njega. Njegova skromnost vidi se i u izboru njegove papinske rezidencije i automobila u kojem putuje, izboru njegovih odijela i ukrasa.

Radikalne reforme

Njegovo papinstvo je milostivo, suosjećanje i milosrđe najbolje opisuju otkrivenje Božje ljubavi prema ljudima koje pokazuje Isus iz Nazareta. Ako jedna stvar opisuje službu pape Franje onda je to njegovo inzistiranje na milosrđu u svim njegovim gestama i na svim njegovim propovijedima.

Njegova ponizna i suosjećajna služba ne sprječava ni ne smanjuje njegov autoritet, mudrost, snagu, odlučnost i hrabrost; on uvodi radikalne reforme koje su hitno potrebne unutar Vatikanske kurije i Katoličke Crkve općenito.

Molite za papu Franju

Izrazite svoju zahvalnost kršćanskom radošću zbog blagoslova danih svijetu i Crkvi tijekom prvih pet godina Franjinog pontifikata. Zamolite za još mnogo godina, u kojima će nas, kao glava Crkve, Franjo pratiti sa svojom skromnom i suosjećajnom blizinom. Odgovorite na njegov stalni zahtjev da se molite za njega, kako bi mu Bog dao mudrost, zdravlje i snagu. Slijedite ga, slušajte i pokušajte ga oponašati u potrazi za autentičnim kršćanskim životom.

Autor: Mario Paredes (Aleteia)

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh