Sveta Misa

NAJSVETIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU

Papa Franjo: „Ne idemo na Svetu Misu kako bismo ispunili tjednu dužnost i potom sve zaboravili!“ Papa je održao nekoliko kateheza o Svetoj Misi. Ovo je jedna od njih. Kako bismo s Mise donosili plodove, trebamo se redovito pitati: „Zašto idem na Misu?“

Foto: Shutterstock


 

Kad Misa završi, započinje dužnost kršćanskog svjedočanstva. Izlazimo iz crkve kako bismo „idući u miru“ donijeli Božji blagoslov u svakodnevne aktivnosti, u naše domove, radno okruženje…

Svaki put kad iziđemo s Mise, moramo izići bolji

Kao što misna žrtva započinje znakom križa, tako euharistijsko slavlje zaključujemo blagoslovom Trojedinoga Boga. Kršćani ne idu na Misu kako bi ispunili tjednu dužnost i potom zaboravili sve. Ne! Kršćani idu na Misu kako bi sudjelovali u muci i uskrsnuću Gospodinovu i da žive više kao kršćani. Kad Misa završi, započinje dužnost kršćanskog svjedočanstva. Izlazimo iz crkve kako bismo „idući u miru“ donijeli Božji blagoslov u svakodnevne aktivnosti, u naše domove, radno okruženje, među zanimanjā zemaljskoga grada, proslavljajući Gospodina svojim životom. Svaki put kad iziđemo s Mise, moramo izići bolji nego kad smo ušli: s više života, više snage, više volje da damo kršćansko svjedočanstvo. Putem Euharistije Gospodin Isus ulazi u nas, u naše srce, u naše tijelo kako bismo u životu očitovali sakrament primljen u vjeri. Od slavlja do života, svjesni smo da Misa svoje ispunjenje pronalazi u konkretnim odlukama onih koji su osobno uključeni u Kristova otajstva.

Putem Euharistije Gospodin Isus ulazi u nas, u naše srce, u naše tijelo

Ne smijemo zaboraviti da slavimo Euharistiju kako bismo naučili postati euharistijski muškarci i žene. To znači dopustiti Kristu da djeluje u našim djelima: da njegove misli budu naše misli, da njegovi osjećaji budu naši osjećaji, da njegovi izbori budu naši izbori. To je kršćanska svetost: činiti kao što je Isus činio. Apostol Pavao to izražava ovako: „S Kristom sam razapet. Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene“ (Gal 2,19-20).«

Pavlovo iskustvo prosvjetljuje i nas: u mjeri u kojoj umrtvljujemo svoju sebičnost, odnosno dajemo da u nama umre ono što se protivi Evanđelju i Isusovoj ljubavi, u nama se snagom njegova Duha stvara veći prostor. Kršćani su muškarci i žene koji dopuštaju da im se snagom Duha Svetoga duša proširi, nakon što su primili Tijelo i Krv Kristovu. Dopustite da vam se snagom Duha proširi duša!

Budući da blago jedinstva s Kristom nosimo u glinenim posudama, potrebno je da se vraćamo svetom oltaru sve dok u raju ne budemo u punini kušali blaženstvo svadbene gozbe Jaganjčeve

Euharistijsko štovanje izvan Svete Mise pomaže nam ostati u Kristu

Budući da stvarna Kristova prisutnost u posvećenom kruhu ne prestaje Svetom Misom, Euharistija se čuva u svetohraništu ili tabernakulu za pričest bolesnika i za tiho klanjanje Gospodinu u Presvetom sakramentu. Euharistijsko štovanje izvan Svete Mise, bilo u osobnom bilo u zajedničkom obliku, pomaže nam ostati u Kristu.

Plodovi su Mise određeni da sazrijevaju u svakodnevnom životu. Možemo to izreći na sljedeći način: Misa je poput zrna pšenice koje zatim raste u svakodnevnom životu, raste i sazrijeva u dobrim djelima, u stavovima koji nas čine nalik Isusu. Zapravo, rastući u jedinstvu s Kristom, Euharistija obnavlja život milosti primljen u sakramentima krštenja i potvrde kako bi naše kršćansko svjedočanstvo postalo vjerodostojno.

Euharistija nas k tomu odvaja od grijeha: „Što više sudjelujemo u Kristovu životu i napredujemo u njegovu prijateljstvu, to nam je teže prekinuti s njim zbog smrtnog grijeha“ (KKC 1395). Redovito pristupanje euharistijskom stolu obnavlja, jača i produbljuje odnos s kršćanskom zajednicom kojoj pripadamo, u skladu s načelom: Euharistija stvara Crkvu. Konačno, sudjelovanje na Euharistiji obvezuje nas u prilog drugih, a posebice siromašnih, učeći nas kako s tijela Kristova prijeći na tijelo braće i sestara u kojima On očekuje da ga prepoznamo, služimo, častimo, ljubimo.

Zahvalimo Gospodinu na putu ponovnog otkrivanja Svete Mise

Budući da blago jedinstva s Kristom nosimo u glinenim posudama, potrebno je da se vraćamo svetom oltaru sve dok u raju ne budemo u punini kušali blaženstvo svadbene gozbe Jaganjčeve. Zahvalimo Gospodinu na putu ponovnog otkrivanja Svete Mise. Dajmo se obnovljenom vjerom privući tom stvarnom susretu s Isusom koji je za nas umro i uskrsnuo.

 

 

Detaljno o tome što je Sveta Misa, kako se kvalitetno pripremiti i u njoj sudjelovati djelatno i plodonosno možete čitati u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh