Vijesti

SUSRET S DJECOM IZ UGROŽENIH PODRUČJA

Papa Franjo mališanima otkrio tko je bila njegova prva učiteljica te koje je igre volio kada je bio dijete Papa Franjo je u lipnju, u sklopu inicijative „Dječji vlak“, razgovarao s djecom u Vatikanu. Otkrio im je tko je bila njegova prva učiteljica, koje je igre volio kada je bio dijete, kako je prepoznao svećenički poziv…

„Nemojte nikada zaboraviti svoje prve učitelje ni svoju školu jer u njoj su korijeni vaše kulture“, poručio je papa Franjo djeci iz predgrađa Milana i Rima, prenosi Aleteia.


U lipnju je razgovarao s djecom u Vatikanu, u sklopu inicijative „Treno Dei Bambini“ („Dječji vlak“), pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za kulturu i talijanske željezničke mreže. Ovaj se događaj održava svake godine.

Ovogodišnja tema bila je „Prijateljski grad“, a tijekom druženja Sveti je Otac započeo spontani razgovor s djecom.

Papina prva učiteljica

Prvo pitanje papi Franji postavila je djevojčica Ana Greta, koju je zanimalo kako se zvala Papina prva učiteljica.

„Moja prva učiteljica zvala se Estela. Bila je jako dobra i naučila me pisati i čitati. Predavala mi je od prvog do trećeg razreda osnovne škole i nikada ju nisam zaboravio. Zvao sam je na telefon kad sam bio stariji, kad sam bio svećenik i kasnije kad sam bio biskup. Pomagao sam joj kada je bila bolesna. Umrla je u dobi od 94 godine. Nikada neću zaboraviti te posebne uspomene“, odgovorio je Papa.

Savjetovao je djeci da uvijek čuvaju svoje prve učitelje u srcima „jer su korijeni njihove kulture“.

Papine najdraže igre

Jedno je dijete upitalo Papu koje su mu bile najdraže igre kad je bio mali. Papa Franjo je s entuzijazmom objasnio da je volio puštanje papirnatih zmajeva koje je sam izrađivao s prijateljima. Obožavao je i nogomet. „Organizirali smo nogometno prvenstvo u susjedstvu“, ispričao je Papa, dodavši i da su karnevali u njegovom susjedstvu također bili vrlo lijepi u to vrijeme jer bi sva djeca obukla kostime i pjevala.

Razumijevanje svećeničkog poziva

Dječak po imenu Malak pitao je Papu kako je shvatio da bi trebao baš ovako provesti svoj život.

„Shvatio sam to malo po malo, u fazama. Naime, prije nego sam bio svećenik studirao sam kemiju i radio četiri godine kao kemičar. Kada sam završavao fakultet, radio sam u laboratoriju i obožavao taj posao. Ali u jednom sam trenutku shvatio da me to ne ispunjava u potpunosti, želio sam raditi nešto čime bih služio drugima, razmišljao sam da postanem liječnik. Jednog dana, 21. rujna, prvi dan proljeća u Argentini, osjetio sam u srcu svećenički poziv“, odgovorio je Sveti Otac.

„Bilo je to poput neočekivanog udarca. Nastavio sam raditi još neko vrijeme, a onda sam otišao u sjemenište.“

Vatikanska inicijativa „Dječji vlak“ slavi šestu godinu od svog osnutka 2013. godine, te dovodi stotine djece iz ugroženih područja u Vatikan na susrete sa Svetim Ocem.

Vedrana Prka; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh