Vijesti

U DOMU SVETE MARTE

Papa Franjo: „Kršćanin koji se ne prisjeća svojih prvih susreta s Isusom ne može napredovati” Čega se kršćanin treba prisjećati kako bi napredovao u svojoj vjeri...

Papa Franjo: „Kršćanin koji se ne prisjeća svojih prvih susreta s Isusom ne može napredovati”

„Kako bismo napredovali u životu, trebamo se prisjetiti prvih susreta s Isusom i promatrati ih, prizivajući si u pamćenje tko nam je prenio vjeru te se prisjećati zakona ljubavi koji je Gospodin usadio u naše srce“, istaknuo je papa Franjo za vrijeme mise u Domu svete Marte u Vatikanu, dodajući da se trenuci susreta s Bogom dobro prepoznaju u retrospektivi. Polazišna točka Papine propovijedi bio je Pavlov poticaj Timoteju: „Spominji se Isusa Krista“ (2 Tim 2,8).


Kršćansko sjećanje je životna sol

„Kršćansko je spominjanje poput životne soli. Ne možemo napredovati bez sjećanja. Kad naiđemo na kršćane koji su izgubili pamćenje, tada odmah uvidimo da su izgubili okus kršćanskoga života. Oni su postali ljudi koji doduše ispunjavaju zapovijedi, ali su bez mistike, bez susreta s Isusom Kristom. A Isusa Krista trebamo susretati u životu“, rekao je Sveti Otac.

„No gdje ga susrećemo? Svatko u svom životu ima trenutke u kojima mu se pokazao Isus: kad si susreo Isusa Krista, promijenio svoj život; kad ti je Gospodin očitovao tvoj poziv; kad te je Gospodin posjetio u teškom trenutku. Ti su trenuci u našem srcu. Potražimo ih. Promatrajmo ih. Trebam se spominjati tih trenutaka u kojima sam susreo Isusa Krista, u kojima me je Isus susreo. Oni su izvor kršćanskog puta, izvor koji će mi davati snagu“, rekao je Papa.

Vjeru su nam predali drugi

Kazao je potom da se drugi susret s Isusom ostvaruje putem sjećanja predaka, koje Poslanica Hebrejima naziva našim glavarima koji su nam navijestili Božju riječ (usp. Heb 13,7), a Pavao u Drugoj poslanici Timoteju potiče Timoteja da se spominje svoje majke i bake koje su mu prenijele vjeru (usp. 2 Tim 1,5). „Vjeru nismo primili poštom, već su nam je prenijeli drugi“, napomenuo je papa Franjo usmjeravajući naš pogled prema oblaku svjedoka i potičući nas da se osnažujemo njihovim primjerom.

„Uvijek kad voda postane malo mutna, važno je ići na izvor i u njemu pronaći snagu kako bismo išli naprijed. Možemo se pitati: Jesam li čovjek s korijenima ili sam „iskorijenjen“? Živim li samo u sadašnjosti? Ako je tako, odmah trebam moliti za milost da se vratim korijenima, onim osobama koje su mi prenijele vjeru“, potaknuo je Papa.

Spominjanje zakona ljubavi

I treće, spominjanje zakona ljubavi. Papa Franjo je istaknuo da je zakon gesta Gospodinove ljubavi prema nama. Njime nam je pokazao put i hodajući tim putom, nećemo pogriješiti. Potrebno je spominjati se zakona: ne hladnog zakona, nego zakona ljubavi koji je Gospodin usadio u naše srce.

Sveti je Otac na kraju rekao da svatko od nas može izdvojiti nekoliko trenutaka kako bi si postavio sljedeće pitanje: „Spominjem li se trenutaka u kojima sam susreo Gospodina, onih koji su mi prenijeli vjeru, zakona ljubavi? Potom se možemo pitati: Kakva je moja nada? Čemu se uopće nadam? Neka nam Gospodin pomogne u tom spominjanju i nadanju“.

Izvor: Vatikanski Radio

Foto: Vatikanski Radio

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh