Vijesti

PORUKA NA PRVU KORIZMENU NEDJELJU

Papa Franjo: ‘Korizma je vrijeme duhovne borbe’ Kao što se Isus pripremao za svoje poslanje u svijetu odlaskom u pustinju, gdje ga je Sotona kušao 40 dana, tako je i za nas Korizma vrijeme duhovne borbe - objasnio je Papa

Papa Franjo: 'Korizma je vrijeme duhovne borbe'

Na početku Korizme, Papa je odmah po molitvi Angelusa posebno pozdravio zatvorenike: Draga braćo i sestre koji ste u zatvoru, ohrabrujem svakoga od vas da živite ovo korizmeno vrijeme kao priliku za pomirenjem i obnovom svoga života, pod milosrdnim pogledom Gospodina. On se nikad ne umara u praštanju.

Napasti i borba protiv zloduha

Kao što se Isus pripremao za svoje poslanje u svijetu odlaskom u pustinju, gdje ga je Sotona kušao 40 dana, tako je i za nas Korizma vrijeme duhovne borbe – objasnio je Papa.

Nije Isusu potrebno obraćenje, ali kao čovjek mora proći kroz tu kušnju, kako zbog sebe – da bi poslušao volju Očevu, tako i zbog nas, da bi nam dao milost pobjede nad napastima. Ta se priprema sastoji u borbi protiv zlog duha, odnosno protiv Đavla.

Pozvani smo suočiti se sa Zlim uz pomoć molitve, kako bismo ga mogli, uz Božju pomoć, pobijediti u našem svakodnevnom životu. Mi znamo da zlo djeluje u našem životu i oko nas, gdje je nasilje, odbacivanje drugoga, zatvorenosti, ratovi, nepravde. Sve su to djela Zloga, djela zla.

Vrijeme pokore, ali ne i tuge

Odmah nakon kušnje u pustinji, Isus započinje naviještati Evanđelje tj. Radosnu vijest, koja zahtijeva obraćenje i vjeru. A obraćenja u našem životu uvijek trebamo, svakodnevno, stoga nas Crkva poziva na molitvu, kako bismo usmjerili um i srce prema Bogu.

Da bismo to učinili, potrebno je imati hrabrosti odbaciti sve ono što nas vodi na stranputicu, lažne vrijednosti koje nas varaju tako što, na suptilan način, privlače naš egoizam. Stoga je Korizma vrijeme pokore, da, ali nije vrijeme tuge, žalovanje.

To je radosna i ozbiljna obveza da se oslobodimo svoje sebičnosti, svojega staroga  čovjeka, i da se obnovimo po milosti svojega krštenja.

Samo Bog daje sreću

Samo nam Bog može dati istinsku sreću. Beskorisno je gubiti svoje vrijeme tražeći ju negdje drugdje – u bogatstvu, užicima, moći, karijeri… Kraljevstvo je Božje ostvarenje svih naših želja, zato što je u isto vrijeme  spasenje svijeta i slava Božja. Prve korizmene nedjelje pozvani smo pažljivo slušati i prihvatiti Isusov poziv da se obratimo i vjerujemo Evanđelju.

Izvor: Radio Vaticana

Prevela Jasmina Juroš

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh