Vijesti

OGOVARANJE UNIŠTAVA BOŽJE DJELO

Papa Franjo na jučerašnjoj audijenciji: „Prestanimo s ogovaranjem!” „Molim vas, kad iziđete iz crkve, mislite na to kako ste mir primili da biste ga davali drugima, a ne kako biste ga uništili ogovaranjem”

Papa Franjo na jučerašnjoj audijenciji „Prestanimo s ogovaranjem!”

„Darovi Duha Svetoga donose mir, dok ogovaranje uništava sklad. Kršćani su pozvani primati kako bi darivali, a ne zadržavati za sebe kao da je duša skladište”, istaknuo je papa Franjo jučer na općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Nastavljajući niz kateheza o sakramentu potvrde, Sveti je Otac napomenuo da nam Bog udjeljuje darove kako bismo ih mi davali drugima. U tome se sastoji kršćanski život. „Mi nismo u središtu pažnje: mi smo oruđe tog dara za druge. Ono što nam je Bog darovao ne smijemo zakopati poput sluge iz prispodobe o talentima”, rekao je Papa.

Svi smo mi Crkva

Papa Franjo je istaknuo da Crkvu trebamo poimati kao živi organizam, sastavljen od ljudi koje poznajemo i s kojima hodimo, a ne kao apstraktnu i daleku stvarnost.

„Neki misle da u Crkvi postoje gospodari: biskupi, Papa, svećenici… Ne! Crkva, to smo svi mi. Svi! I svi imamo odgovornost brinuti o drugima, posvećivati jedni druge. Svatko ima svoju dužnost u Crkvi, ali svi smo mi Crkva. Crkva smo mi koji hodamo, Crkva smo mi koji smo danas na ovom Trgu. Mi: to je Crkva”, rekao je.

Papa je potom podsjetio da je na čelu partikularne Crkve biskup koji je nasljednik apostola. U latinskom obredu biskup je redoviti djelitelj potvrde što jasno označuje kako je „učinak sakramenta da one koji ga primaju tješnje sjedini s Crkvom, s njezinim apostolskim izvorima i poslanjem da svjedoči za Krista” (KKC 1313).

Biskup svakom krizmaniku govori: „Mir s tobom”, ponavljajući tako Isusove riječi apostolima. „U sakramentu potvrde, dakle, primamo Duha Svetoga i mir koji trebamo dijeliti s drugima”, objasnio je papa Franjo upućujući zatim na vezu između znaka mira i međusobnog odnosa.

Ogovaranje uništava djelo Duha Svetoga

„Znak mira označava sklad, ljubav među nama, mir. No što se potom događa? Izađemo iz Crkve i počinjemo loše govoriti o drugima, guliti im kožu. Počinjemo ogovarati”, rekao je Papa.

„Ogovaranje je rat. To ne može tako! Ako smo snagom Duha Svetoga primili znak mira, trebamo biti muškarci i žene mira, a ne jezikom uništavati mir koji je stvorio Duh”, napomenuo je Sveti Otac upozoravajući da ogovaranje ne dolazi od Duha Svetoga, da nije djelo jedinstva Crkve, već uništava ono što Bog čini. „Molim vas, prestanimo s ogovaranjem”, pozvao je papa Franjo.

„Neka nam Duh Sveti udijeli apostolsku hrabrost da naviještamo evanđelje, djelima i riječima, onima koje susrećemo na svom putu. Djelima i riječima, ali dobrim riječima koje izgrađuju, a ne riječima ogovaranja, koje uništava. Molim vas, kad iziđete iz crkve, mislite na to kako ste mir primili da biste ga davali drugima, a ne kako biste ga uništili ogovaranjem”, zaključio je Sveti Otac.

Izvor: Vatikanski Radio

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh