Vijesti

KATEHEZA O SVETOJ MISI

Papa Franjo: Isusov je križ bio prvi oltar Papa Franjo je rekao da misa na oltaru u spomen na Isusovu žrtvu, treba podsjetiti vjernike da je Isusov križ bio prvi kršćanski oltar…

Papa Franjo: Isusov je križ bio prvi oltar

Za vrijeme euharistije, Crkva koristi različite simbole da istakne Kristovu žrtvu.


„Kad se približavamo oltaru za vrijeme mise, prisjećamo se križa na kojem je učinjena prva žrtva“, rekao je Papa na današnjoj misi, pozivajući katolike da razmisle o tome idući put kada budu išli u crkvu. Sveti se Otac usredotočio na liturgiju, rekavši da svećenik imitira nekoliko gesti koje je Isus činio tijekom Posljednje večere: pokazivanje darova, euharistijska molitva, lomljenje kruha i pričest.

Prinos darova – „duhovna ponuda Crkve“

Rekao je da članovi zajednice trebaju donijeti kruh i vino svećeniku „jer oni označavaju duhovnu ponudu Crkve“. Čak i ako ne donose vlastiti kruh od kuće, kao što je bio običaj u prošlosti, „obred prikazanja tih darova čuva njihovu duhovnu vrijednost i značenje“. Na misi ređenja svećenika, biskup daje novom svećeniku kruh i vino, jer se u kruhu i vinu nudi „predanost vjernika da budu poslušni Božjoj riječi“. Dakle, životi vjernika, njihova patnja, molitva i djela, sjedinjuju se s Kristom i njegovim darovima i tako dobivaju novu vrijednost.

„Naši su darovi mali, Kristu to nije toliko potrebno – poput onoga što se dogodilo s umnožavanjem kruha – pretvaranje u euharistijski dar koji hrani i sjedinjuje sve u Njegovom tijelu koje je Crkva“, rekao je Papa.

Bog od nas traži malo, a daje puno

Papa je primijetio da Bog od nas traži malo, ali nam daje puno. U svakodnevnom životu traži od nas dobru volju, otvoreno srce, težnju da budemo bolji (…). Govoreći o korištenju tamjana za vrijeme mise, Papa kaže: „Mirisni dim simbolizira darove koji se dižu prema nebu“. Papa je istaknuo da nakon stavljanja kruha i vina na oltar, svećenik traži od Boga da prihvati darove koje je Crkva ponudila, što označava „predivnu razmjenu između našeg siromaštva i njegova bogatstva“.

Darovi za vrijeme mise mogu pomoći kod naših svakodnevnih aktivnosti i odnosa, kod patnje i radosti s kojima se susrećemo. To će, rekao je, pomoći kršćanima „graditi zemaljski grad u svjetlu evanđelja“. Na kraju, Papa Franjo poziva vjernike da ne zaborave da se oltar na misi uvijek odnosi na križ. „A na oltar donosimo ono malo što imamo, kruh i vino, koji tada postaju obilje koje nam Isus daje.“

Izvor: Catholic News Agency

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh