Vijesti

NAGOVOR NA TRGU SV. PETRA

Papa Franjo: Isus je došao uništiti Sotonu! „Isusova moć potvrđuje snagu njegova nauka. Ne samo da govori, već i djeluje. U Evanđelju je puno primjera u kojima se očituje kako Isus u svom poslanju utjelovljuje Božju ljubav kako riječima tako i djelima“, rekao je papa Franjo

Isus je naš učitelj, moćan na riječi i djelu, koji rasvjetljava staze našeg života i priopćava nam snagu kako bismo nadvladali kušnje i napasti – istaknuo je papa Franjo u jučerašnjem nagovoru na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Polazišna točka Papina razmišljanja bilo je evanđelje koje nam prepričava kako je Isus istjerao zloduha, a tim se činom on očituje kao moćni prorok na riječi i djelu.

Božji poslanik

„Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci“ (Mk 1,22) – tako se očitovao Božji poslanik i to ne kao obični čovjek koji svoj nauk utemeljuje na prethodnim predajama, nego Isus donosi novi i snažni nauk – napomenuo je Sveti Otac. Isus se očituje moćnim putem svojih djela. „U njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: ‘Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!’ Isus mu zaprijeti: ‘Umukni i iziđi iz njega!’ Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega“ (1, 23-26).

I Sotona je u pravu, Isus je došao uništiti ga! – istaknuo je papa Franjo te dodao – Samo je nekoliko Isusovih riječi bilo dovoljno da istjera zloduha iz tog čovjeka. To ostavlja snažan dojam na ljude: „Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: ‘Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.’ I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj“ (1,27-28).

Isus – učitelj i prijatelj

Isusova moć potvrđuje snagu njegova nauka. Ne samo da govori, već i djeluje. U Evanđelju je puno primjera u kojima se očituje kako Isus u svom poslanju utjelovljuje Božju ljubav, kako riječima tako i djelima. Današnje nam evanđelje pokazuje da je Isus naš učitelj, moćan na riječi i djelu – nastavio je papa Franjo – Isus nam svima priopćava svjetlo koje osvjetljava ponekad mračne staze našeg života. Priopćuje nam potrebnu snagu kako bismo nadvladali teškoće, kušnje i napasti. Isus je istodobno učitelj i prijatelj koji nam očituje put i pazi na nas, osobito kad smo u potrebi – kazao je Sveti Otac, te na kraju zamolio Blaženu Djevicu Mariju da u brojnim zvukovima svijeta koji nas okružuje, prepoznamo Riječ njezina Sina, koja našem postojanju daje smisao te nas oslobađa od svakog ropstva, pa i od zla.

Nakon molitve Angelusa papa Franjo je rekao da je saznao tragične vijesti o terorističkom napadu u Afganistanu. Naime, najmanje su 103 osobe poginule u eksploziji autobombe u glavnom gradu Kabulu, a ranjeno je više od 230 osoba. Riječ je o jednom od najtežih napada na Kabul posljednjih godina i trećem u tjedan dana. Odgovornost za napad preuzeli su talibani. Koliko će dugo afganistanski narod podnositi to nečovječno nasilje? – upitao je Sveti Otac pozivajući na molitvu za žrtve, njihove obitelji, kao i za sve one koji u toj zemlji rade za mir.

Izvor: Vatikanski radioBook.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh