Vijesti

NASTAVLJA MISIJU

Papa Franjo imenovao apostolskog vizitatora za župu Međugorje Svrha poslanja apostolskoga vizitatora je osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji onamo odlaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost...

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Svrha njegova poslanja bit će osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji onamo dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost.

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je jučer kako je Sveti Otac nadbiskupa Henryka Hosera, umirovljenoga biskupa Varšave-Praga (Poljska), imenovao apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.

U priopćenju nadalje stoji da se radi isključivo o pastoralnoj službi, nastavno na misiju posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje koja je bila povjerena nadbiskupu Hoseru 11. veljače 2017. godine.

„Moja misija nije bila da donesem sud o Međugorju, već da procijenim je li pastoralna služba u skladu s doktrinom i naukom Crkve, djelotvorna i dobro organizirana. Zaključio sam da je”, rekao je nadbiskup Hoser.

Međugorje bi trebalo biti proglašeno „pontifikalnim svetištem“ i doći pod upravu Svete Stolice. Moguće je čak da će papa Franjo upravo nadbiskupa Hosera imenovati prvim upraviteljem toga novoga-staroga svetišta. Naime, mons. Hoser na jesen navršava 75 godina i stječe uvjete za mirovinu. Česta je praksa da papa ne šalje biskupe odmah u mirovinu, tj. da im se služba povjerava još nekoliko godina. U slučaju mons. Hosera to bi mogla biti služba u Međugorju. U praksi to znači da će se u Međugorju vrlo brzo poraditi i na nekim infrastrukturnim zahvatima, poput uređenja pristupnih cesta, proširenja svetišta, izgradnje kapelice za trajno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu… Sve je to mons. Hoser vidio, pribilježio i predložio, a kako stvari stoje, koncem godine ti bi se planovi mogli i realizirati.

Izvor: CRUX, Vatican news

Foto: Vatican news

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh