Vijesti

Papa Franjo i patrijarh Tawadros II. potpisali zajedničku deklaraciju kojom međusobno priznaju sakrament krštenja

Potpisivanjem deklaracije rješen problem koji je predstavljao stalni izvor napetosti u dijalogu između Koptā i katolika – inzistiranje na ponovnom krštenju po prijelazu iz jedne Crkve u drugu.

Papa Franjo i patrijarh Koptske Pravoslavne Crkve Tawadros II. potpisali su zajedničku deklaraciju kojom put međusobno priznaju sakrament krštenja. Dokument je objavljen nakon njihova susreta u Kairu, a uslijedio je 44 godine nakon susreta blaženog pape Pavla VI. i tadašnjeg koptskog patrijarha Shenoude III. u svibnju 1973. godine. Taj je susret označio prekretnicu u odnosima između dviju Crkvi koje su bile odvojene stoljećima, te je doveo do uspostave Povjerenstva za teološki dijalog s čitavom obitelji Istočnih pravoslavnih Crkvi.

Produbljenje zajedničkih korijena putem skupne molitve

U zajedničkoj su se deklaraciji papa Franjo i patrijarh Tawadros II. prisjetili napretka koji je ostvaren od tadašnjeg susreta te su pozvali na produbljenje zajedničkih korijena putem skupne molitve. U deklaraciji se naročito poziva na izradu zajedničkog prijevoda Molitve Gospodnje kao i na uvođenje jedinstvenog datuma proslave Uskrsa.

Katolici i Kopti – stoji nadalje u dokumentu – mogu složno svjedočiti zajedničke vrijednosti ljudskoga života, svetosti braka i obitelji, te poštovanja prema stvorenom. U deklaraciji se poziva na snažniju molitvu za sve kršćane koje se progoni i ubija poradi njihove vjere, posebice u Egiptu i na Bliskom istoku.

Dokumentom je rješen problem koji je predstavljao stalni izvor napetosti u dijalogu između Koptā i katolika

Najvažnije je to što dokument rješava problem koji je predstavljao stalni izvor napetosti u dijalogu između Koptā i katolika: inzistiranje na ponovnom krštenju po prijelazu iz jedne Crkve u drugu. U deklaraciji su Sveti Otac i koptski patrijarh proglasili da se osobi koja želi prijeći iz jedne Crkve u drugu neće ponovno dijeliti sakrament krštenja koje je osoba već primila bilo u Katoličkoj, bilo u Koptskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh