Preporučamo

PATER PELANOWSKI

„Pamtim taj dan prije 32 godine kad mi je Gospodin otvorio oči za svoju riječ”

„Pamtim taj dan prije 32 godine kad mi je Gospodin otvorio oči za svoju riječ”

Foto: Shutterstock

 

Kad mi je Gospodin prvi put otvorio oči za Bibliju, imao sam već iza sebe tri godine čitanja Biblije, ali puno toga nisam shvaćao od onoga što sam čitao. Iako sam se molio prije svakog otvaranja Biblije, ona mi je na neki način bila strana i bila je zatvorena za mene poput vrata. Čitao sam i nisam puno razumio. Pamtim taj dan prije 32 godine kad mi je Gospodin otvorio oči za svoju riječ.

Duh Sveti rasvijetlio mi je Bibliju i pokazao da se ispod kože teksta nalazi krv sadržaja, da se ispod riječi koje čine tijelo nalazi i duša slova. Tekst koji mi je Gospodin pokazao kao vrata Biblije bijaše pripovijest o milosrdnom Samaritancu. Sigurno ju svi dobro poznajemo. Ali događa se da mi, ako što savršeno poznajemo, tek započinjemo svojevrstan proces pripitomljavanja, jer ne poznajemo to na dubljoj razini. Zbog toga često govorimo: „Eh da, tu pripovijest već poznajem, neću sada ulaziti u raspravu o njoj; znam što se u njoj nalazi, želim nešto novo!“ Takav je današnji svijet, prelako se zadovoljava onime što je atraktivno i ugodno, onime što se da osjetiti. Mi smo uronjeni u taj svijet i zbog toga imamo takav sustav mišljenja da se lako zadovoljavamo, da kližemo po površini svijeta, ne ulazeći u dubinu koju nam daje Gospodin Bog.

Sjećam se da sam također kraj sebe imao i Origenov komentar na taj tekst u onom trenutku kad je Gospodin prvi put otvorio preda mnom tu riječ. Iznenada mi je Gospodin dao prelijepo unutrašnje svjetlo da mogu razumjeti tu pripovijest te sam, iako sam živio s petero subraće u ćeliji, kleknuo pred očima svih i zahvaljivao Bogu što mi je dao milost da mogu razumjeti tu riječ. To je bio veoma lijep dan u mojem životu, koji nikada neću zaboraviti. Najljepši su dani u našem životu oni u kojima nam se objavljuje Bog. Pozorno poslušajmo, jer ništa se u Bibliji ne nalazi slučajno, čak ni običan zarez (…)

Ulomak iz knjige „Od Duha do uha“ autora p. Augustyna Pelanowskog koja izlazi uskoro!

 

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh