Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

„Pa kako ne shvaćaš, kako ne razumiješ, opet me ne slušaš, tebi nije stalo, ne trudiš se…“

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko puta se mi kao supružnici ne razumijemo, napose oko svakidašnjih stvari. Dogovaramo nešto, ja imam svoju viziju i pogled, trebamo nešto riješiti ili zamolim supružnika da nešto obavi. Znam što treba, izrečem to, objasnim. Supružnik kaže u redu, smatrajući da je shvatio u potpunosti što sam htio/htjela reći. No, ispadne na kraju da me supružnik baš i nije najbolje razumio i učini nešto drugo, odnosno nije učinio ono u suštini kako sam ja to zamišljao/la i kako je meni logično. A on/a dolazi sa stavom kako je učinjeno ono što je bilo potrebno, čak i zadovoljno to ističe. No, meni to nije uopće ono što sa ja htio/htjela. Moja zrelost i moje srce otkriva se u naredanim postupcima, što ću sada napraviti, kako na to gledam, kako gledam na supružnika. Mogu li zastati, vidjeti da je došlo do nesporazuma? Kao muškarci i žene, često na istu stvar, gledamo potpuno drugačije i za nas ima drugačije značenje. Krenu osude, grub i glasan ton, te riječi poput : „Pa kako ne shvaćaš, kako ne razumiješ, opet me ne slušaš, tebi nije stalo, ne trudiš se, bitno da ja moram sve uvijek obaviti, učiniti…“ i slično. Ono što često ne vidimo, budući da gledamo isključivo iz svoje perspektive, da naš supružnik nije u takvim situacijama zlonamjeran, već jednostavno nije nešto shvatio, kao što često i mi njega/nju shvatimo krivo. No, kada na takav način pristupimo supružniku, negativno, grubo, glasno, optužujemo (iako nama to tako ne izgleda), supružnik se u većini slučajeva uvrijedi, smatra to kao izraz nezahvalnosti.

Daj mi mudrosti i snage da se ispričam kada pogriješim

On/a smatra da je učinio/la što je trebao, potrudio/la se, a za to dobiva pogrdu. Najčešće ode, povuče se ili se brani, naravno grubo. No nama nije jasno kako ne shvaća da uopće nije učinio što je trebao i nastavljamo sa svojim „objašnjavanjem“. Nije nam jasno zašto sad odjednom on/a tako reagira i jednostavno ne shvati/prihvati grešku i mislimo u sebi da se on/a treba više potruditi oko toga. No, kada se dogodi obrnuto, kada supružnik meni tako nešto ističe da to nije ono što je trebalo, kako ja reagiram? Saslušam, prihvatim, razmislim ili najčešće reagiram upravo kao moj supružnik, burno?

Daj da ga/ju pohvalim često za ono što čini dobro i budem zahvalan/zahvalna što ga/ju imam

No, moji osjećaji su povrijeđeni i imam pravo tako reagirati, „pa imao/imala sam najbolju namjeru i odradio/la što je trebalo, a vidi kako se on/a ponaša“, mislim si. No, zar po tome i on/a nema pravo u takvim situacijama, zašto proglašavam da on/a ne razumije? Nerazumijevanje ovakvih situacija često uvodi u „ludi krug“ i prouzroči mnoge povrede, gubimo povjerenje i zatvaramo se jedni pred drugim. Isuse, kajem se što često postupam licemjerno u braku. Iscijeli sve rane koje smo si nanijeli ne razumijevanjem i obnovi povjerenje i komunikaciju u našem braku. Želim biti zreliji/a i učiti i odlučiti si više slušati i ne kritizirati supružnika, čak ako i pogriješi. Daj da ga/ju pohvalim često za ono što čini dobro i budem zahvalan/zahvalna što ga/ju imam. Daj mi mudrosti i snage da se ispričam kada pogriješim.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Koliko mi je stalo da vidim i pohvalim na supružniku on što čini dobro? Ili mislim da to nije toliko bitno, odnosno podrazumijevam kako je to nebitno spominjati. Je li meni potrebna pohvala od supružnika? Ili mislim da nemam što pohvaliti jer se možda krivo i loše ponaša prema meni. Pohvali sitnice, zahvali na sitnicama, primijeti i time ćeš silno obogatiti svoj odnos i brak. Pa onda kada i dođu trenuci nerazumijevanja, imat ćeš „kredit“ koji će znatno uvećati razumijevanje supružnika. Ili ipak čekaš da on/a to prvi/a učini?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh