Svjedočanstva

POZNATI POLJSKI PAVLIN

Pater Marko Glogović o pateru Pelanowskom: „Po njegovoj službi tisuće su zadobile oslobođenje od demonskog tlačenja, ozdravljenje i iscjeljenje” Pater Marko u ovom tekstu otkriva zašto je pater Pelanowski sve popularniji među vjernicima

Pater Marko Kornelije Glogović o pateru Pelanowskom – svom duhovniku, ispovjedniku i prijatelju – govori ovako:

Sanjao sam u bogoslovskim danima ovaj trenutak. Godinama sam molio da jednom budem u mogućnosti našem narodu ponuditi neopisivo bogatstvo Riječi Božje, kako ju tumači moj redovnički subrat, pater Augustyn. Da nije bilo njega, moga duhovnika, ispovjednika i prijatelja, sumnjam da bih uopće i sâm danas bio svećenik. Darovima Duha, toplinom srca i proročanskim stavom pomogao mi je proći kroz razna trpljenja i muke poziva.

Nikada ni prije ni kasnije nisam čuo tako duboko razmatranje, nikada nisam više dobio za duh i dušu kao slušajući ovaj velik a tako samozatajan duhovni autoritet

Pater Augustyn je izvrstan „prevoditelj” Biblije, te uistinu živi objavljenom Riječju. Njegova analiza svetih tekstova zapanjuje, oduševljava i nadahnjuje. Nikada ni prije ni kasnije nisam čuo tako duboko razmatranje, nikada nisam više dobio za duh i dušu kao slušajući ovaj velik a tako samozatajan duhovni autoritet. Po njegovoj službi tisuće su zadobile oslobođenje od demonskog tlačenja, ozdravljenje i iscjeljenje.

„Vidiš Ga? On zna za ove tvoje misli…“

Želim vam reći nešto sasvim intimno: kad sam odlazio iz Poljske, gdje sam boravio sedam godina, on je skinuo svoj crni redovnički plašt i stavio ga meni na ramena. Poklonio mi je svoju, cijelu iscrtanu Bibliju i krunicu koju mi pavlini nosimo oko pojasa, govoreći da se spremim na „duhovni rat u Hrvatskoj, gdje me čekaju mnoga trpljenja ali i mnoge pobjede, u Isusovo sveto Ime”. Jednom, dok sam još bio novak, čistio sam kapelicu novicijata i baš sam razmišljao kako ne mogu dalje, prejako me vukla domovina, nisam puno razumio, zajednica mi je bila teška i vodio sam tešku borbu s krizom poziva. Upravo u tom trenutku dolazi Augustyn i kaže mi, pokazujući na križ iznad oltara: „Vidiš Ga? On zna za ove tvoje misli. On ti poručuje da ne smiješ odustati, jer patnje duha dobro su tlo za rast milosti”. Tada me zagrlio i blagoslovio, a ja sam krenuo dalje, iz dana u dan. Sjećam se još jedne vrlo osobne epizode koja uključuje njegovu prisutnost.

No, on mi je odgovorio: „Ja vam neprestano govorim o živom Isusu koji podiže mrtve. Samo je potrebna kriza da vam otvori uši”

Tražio sam odgovore na neka bolna pitanja, poput – zašto mi redovnici više nemamo pasiju, žar za Krista? To me mučilo mjesecima. Prolazeći jednom pokraj sobe o. Augustyna, primijetio sam na prozorčiću knjigu sestre Briege McKenna, irske karizmatkinje. Samo sam pročitao naslov („Čuda se i danas događaju”) i krenuo dalje. Isto se ponovilo još dva puta u dva sljedeća dana. Pokucao sam na njegova vrata i pitao ga čija je to knjiga. On mi je odgovorio da ta knjiga stoji ovdje i čeka onoga koji ju mora pročitati…. Uzeo sam ju dakle i progutao u jednom danu. Ta mi je knjiga otvorila oči, izvukla me iz dvojbi i po njoj sam primio mnoge blagoslove i spoznaje. Malo ljut, malo uzbuđen, vratio sam se k njemu i uzviknuo: „Pater, pa što je ovo? Kako to da nam nitko nije rekao za ovo?! Pa ovo je nevjerojatno!” No, on mi je odgovorio: „Ja vam neprestano govorim o živom Isusu koji podiže mrtve. Samo je potrebna kriza da vam otvori uši”. Mogao bih još redati događaje i susrete s ovim nevjerojatnim čovjekom. Jako sam sretan i ponosan što sam mogao biti sudionik u prevođenju njegovih knjiga na naš jezik. Mi uistinu trebamo ove knjige. Molim dragoga Gospodina da svim čitateljima budu na veliki blagoslov i pomoć. Kad se otkrije smisao patnje, onda tek počinje duhovna avantura zvana istinska vjera.

Pa, krenimo. …

Knjige p. Augustyna Pelanowskog možete pronaći u našoj web knjižari. Neke od njih su „Od Duha do uha”, „Posljednje duhovne vježbe“, „Zašto Bog dopušta patnju”, „U potrazi za Božjim duhovnicima”, „Ono najvažnije”

Autor: p. Marko Kornelije Glogović, OSPPE; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh