Razmišljamo o evanđelju

RAZMATRANJE VODITELJA „ŠKOLE MOLITVE”

Kako je ozdravio satnikov sluga: ovakvo stanje srca zadivljuje Isusa i potiče ga na djelovanje u našem životu Rijetko gdje u Evanđeljima piše da je Isusa netko zadivio! A zadivio ga je ovaj rimski satnik. Razmislimo i zastanimo nad time – što je to što zadivljuje Isusa i potiče ga na djelovanje

Kako je ozdravio satnikov sluga ovakvo stanje srca zadivljuje Isusa i potiče ga na djelovanje u našem životu

Vjera rimskog satnika

»Pošto dovrši sve te svoje besjede narodu, uđe u Kafarnaum. 2Nekomu satniku bijaše bolestan sluga, samo što ne izdahnu, a bijaše mu veoma drag. 3Kad je satnik čuo za Isusa, posla k njemu starješine židovske moleći ga da dođe i ozdravi mu slugu. 4Kad oni dođoše Isusu, usrdno ga moljahu: „Dostojan je da mu to učiniš 5jer voli naš narod, i sinagogu nam je sagradio.” 6Isus se uputi s njima. I kad bijaše već kući nadomak, posla satnik prijatelje s porukom: „Gospodine, ne muči se. Nisam dostojan da uđeš pod krov moj. 7Zato se i ne smatrah dostojnim doći k tebi. Nego – reci riječ da ozdravi sluga moj. 8Ta i ja, premda sam vlasti podređen, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi’ – i ode, drugomu: ‘Dođi’ – i dođe, a sluzi svomu: ‘Učini to’ – i učini.”
9Čuvši to, zadivi mu se Isus pa se okrenu mnoštvu koje je išlo za njim i reče: „Kažem vam, ni u Izraelu na nađoh tolike vjere.”
10Kad se oni koji su bili poslani vratiše kući, nađoše slugu zdrava.«

Evanđelje po Luki 7,1-10

Foto: Shutterstock

 

Ozdravljenje satnikova sluge

Kontakt s Bogom u obliku molbe. Molitva zamolbe, prosidbena molitva za dragog čovjeka. Suosjećanje sa slugom koji pati. Izmoljena i uslišana molitva u pisanoj formi razgovora od tri minute.

Zapitajmo se: „Molim li ja predugo?” Satnik šalje „sms-ove”, a Isus riječju ozdravlja. Isus, koji je Židov, spreman je doći u kuću poganina. Po zakonu Isus bi time bio onečišćen. S obzirom na činjenicu da je satnik sagradio sinagogu, možda bi njegovo poganstvo bilo drugačije protumačeno. Imao je ljubavi za židovski narod.

Poradi proslave Oca Isus je spreman na sve.

Rimski satnik kaže: „Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj”. Možda si postavljamo pitanje o dostojnosti. Možda nam se čini da bismo mi kao kršćani možda trebali biti dostojni, dok netko tko nije kršćanin da ne bi trebao biti dostojan. Misli li i Isus tako? Nitko od nas nije i ne može biti dostojan, jer smo grešni ljudi. Grijeh nas udaljuje od Boga, i potiče da se sramimo pred Njim. Ali on (stotnik) ipak šalje svoju molbu preko posrednika, vjerujući da Isus ima moć, koju ne želi zadržavati unutar sebe. Zna da Isus voli liječiti, ozdravljati. Isus želi da to izobilje milosti bude očitovano.

Satnik prepoznaje sakriveno bogatstvo Božjeg srca koje čeka da se netko pouzdaje u njegovu (Isusovu i Očevu ljubav). Nedostojnost nije spriječila satnika da potpuno odustane. Odlučio je u svojoj nedostojnosti da to zamoli Isusa na način da Mu netko drugi priopći njegovu brigu i samilost za dragog slugu.

Satnik govori Isusu da on, iako podređen, sâm ima ljude koji su njemu podređeni. Tako zna da kada naredi nekome što treba učiniti, da će to i biti učinjeno. Delegiranje vlasti po časničkom hijerarhijskom ustroju, o kojem govori satnik, govori Isusu o satnikovu srcu. Časnikov duh razumije uzvišenost Kristova položaja kod Oca i, instinktivno, vlast koju taj položaj podrazumijeva. Jer nitko ne može izgoniti zle duhove, ili mijenjati ono što je bolesno u tijelu donoseći zdravo, ako nema vlast.

Isus ukazuje na važnost stanja srca kakvo ima ovaj rimski satnik (okrenu se mnoštvu koje je išlo za njim i reče…). A zbog ovakva stanja srca sâm Bog je bio zadivljen. Očituje se satnikova otvorenost Isusu, kao onomu koji može djelovati u svakom području, stanju i vremenu. A rezultat ispunjenja ovisi o vlastitu vjerovanju u to što Isus može te time možemo vidjeti koliko je važno promatrati sebe. Koliko je važno poznavati Isusa. Jer valja nam se mijenjati u Gospodinu. A zalog za to je darovani Duh Sveti, te Biblija kao sredstvo da ga upoznamo. Kada Isus vidi vjeru u srcu čovjeka, tada blagoslivlja takav izbor zato što to srce bira prionuti uz Božju volju. Pravednik će živjeti od vjere – kaže riječ Božja. Vjeru srca karakterizira se kao činiti pravdu.

Rijetko gdje u Evanđeljima piše da Ga je netko zadivio! Zapravo, samo ovdje (ako me krhko pamćenje ne vara). Razmislimo i zastanimo nad time – što je to što zadivljuje Isusa.

Autor: Mladen Halužan

Božja riječ je biser koji treba pronaći i otkopati jer samo se po njoj može u svakom od nas događati bolji svijet.

Biblijski tekstovi opisuju konkretne događaje no Božja riječ kroz njih istovremeno progovara srcu onoga tko ih čita i razmatra. Božja riječ nas uzdiže, opominje, tješi i poučava!

Priključite se „Školi molitve” i izgradite svoju osobnu te zajedničku (grupnu) molitvu. Više o „Školi” možete saznati ovdje!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh