Duhovnost

ŠTO GOD SE DOGODI, NE SMIJEMO IZGUBITI ISUSA

U ovome vremenu punom trpljenja i žalosti, strahova i sumnji, imamo samo dva izbora Susretni Isusa u vatri svojih kušnji i dopusti mu da te iz njih izvede

Šadrak, Mešak i Abed Nego otišli su u užarenu peć. A tako i čovjek koji se sastoji od tijela, duše i duha ulazi u peć. Nije li to čas u kojem je naša vjera testirana i kušana i kad je naše pouzdanje istegnuto do točke sloma? Čuo sam prošle večeri da je jedan ugledan komentator nazvao sav svijet umobolnicom. Toliko je trpljenja i žalosti i suza i tuge da to napada utvrdu duše te je lako preuzimaju sumnje i strahovi. Postoje vremena kad se i najsnažniji počnu kolebati.

Zapravo, Biblija proriče slom vjere: „Hoće li Sin Čovječji, kada dođe, naći vjere na zemlji?” Poznat nam je odgovor na to pitanje. Znamo i izravnu izjavu nadahnute Riječi Gospodnje koja kaže da će zbog bezakonja koje će se razmahati ljubav mnogih ohladnjeti. Poznata nam je apokaliptička slika laodicejskog razdoblja!

Poznata nam je priča o toj crkvi koja nije ni vruća ni hladna. Poznato nam je proročanstvo u vezi s ljudima koji imaju vanjski oblik pobožnosti, ali su se odrekli njezine sile. Znamo da će mnogi u svojoj nevjeri trčati tamo-amo vičući: „Evo, ovdje je Krist! Eno, ondje je vaše spasenje!” Sve to znamo, ali što ćemo učiniti u vezi s tim? Hoćemo li ostati vjerni? Hoćemo li reći svojoj duši: „Jedi, pij i veseli se jer današnji dan je nesiguran, a za sutra ne znamo!”? Hoćemo li se čvrsto držati svoje vjere koja će se čvrsto držati nas ili ćemo je pustiti?

Bit ćemo kušani. Bit ćemo testirani. U babilonskom kraljevstvu našega života glasovi će nam govoriti da idemo malo ovamo, malo onamo. U nekim će danima naši bogatiji i dublji dijelovi duhovne naravi težiti da budu odneseni bujicom ljudskih emocija. Što ćemo učiniti u vezi s tim? Hoćemo li ući u svoju užarenu peć testiranja i kušnje i čvrsto se držati svoje ljubavi za Gospodina ili ćemo biti jedni od mnogih koji će otputovati cestom svjetovne lagodnosti?

Što god se događa, ne smijemo dopustiti da izgubimo Isusa. Što god dolazi, moramo slijediti put njegove otkrivene volje. Ovo je čas testiranja. Ovo je dan žestoke kušnje. Ne smijemo to smatrati čudnim, jer vatra očišćuje. Nikada ne smijemo zaboraviti da dok je slatko susresti Isusa u vrtu molitve i hodati s njim stazama ukrašenima cvijećem njegove ljubavi, ništa nije slavnije kao susresti ga u vatri i dopustiti mu da nas on iz nje izvede.

Autor: Charles S. Price

Izvor: časopis „Put života” (časopis za dublji duhovni život. Izlazi jednom mjesečno i besplatan je. Čitatelji ga mogu naručiti putem telefona, poštom i elektroničkom poštom.)

Put života, Ilica 200, Zagreb; 01/370-7628; [email protected].

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh