Svetkovine

SVETKOVINA SVETOG JOSIPA

Ovog petka smijete jesti meso, evo zašto Blagdan sv. Josipa je svetkovina pa katolici trebaju taj dan poštovati slično nedjelji. To je dan proslave, što znači da se tog dana privremeno ukida bilo koja vrsta posta ili suzdržavanja od mesa

Foto: Pixabay


 

Katolička Crkva upućuje vjernike da se petkom u korizmi suzdrže od jedenja mesa. Prema tradiciji, katolicima je petak od pamtivijeka prilika za posebnu pokoru, da trpe s Kristom, koji je na Veliki petak razapet na križ, da bi se jednoga dana mogli s Njim proslaviti .

No, što se događa kada se korizmeni petak poklopi s nekom velikom proslavom u crkvenoj godini?

Evo što kaže Zakonik kanonskoga prava:

„Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine; nemrs pak i post na Pepelnicu i na Petak muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista.“ (Kan. 1251)

Blagdan sv. Josipa je svetkovina pa katolici trebaju taj dan poštovati slično nedjelji. To je dan proslave, što znači da se tog dana privremeno ukida bilo koja vrsta posta ili suzdržavanja od mesa, piše Aleteia.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh