Duhovnost

'UZIĐE NA GORU'

Ovo ti je potrebno svaki dan: Odmaknuti se Zastani. Smanji glasnoću svojih misli i svega onoga što još trebaš obaviti do večeras...

Foto: Pixabay

 

Uziđe na goru.

Kako bismo pogledali unutar sebe i pustili da naša duša dopre do nas, kako bismo stvorili minimalni unutarnji prostor, kako bismo čitali znakove vremena u svom životu i povijesti, moramo se na nekoliko trenutaka odmaknuti, podignuti nasip, napraviti pustinju.

Uzići na planinu.

Ako ste bili u okolici Galilejskog jezera, primijetili ste da u blizini nema ni jedne planine. Jezero, koje je vulkanski krater, tone u rasjed Jordana, dvjesto metara ispod razine mora.
No, planina, za one koji razmatraju Sveto pismo, ima drugačije značenje.

Uzići na planinu znači stvoriti samom sebi prostor za razmišljanje, tišinu, razmatranje

Podsjeća nas na mjesto Mojsijeva susreta s tajanstvenim Bogom koji ga je učinio osloboditeljem (Izl 3,1) i na dar Zakona, ogradu koja omeđuje put prema sreći, kako pišu rabini (Izl 19,16-25) i na viziju novog Jeruzalema koji blista na planini koja okuplja sve narode (Iz 2,1-5).
Uzići na planinu znači stvoriti samom sebi prostor za razmišljanje, tišinu, razmatranje.

…koliko nam samo nedostaje ovaj sveti prostor, koliko nam nedostaje mogućnost šutnje kako bismo osluškivali sami sebe, koliko buke zagađuje naše misli i našu dušu!

Ući u sveti, unutarnji prostor u koji se ulazi bez cipela (Izl 3,5).
Jer opterećeni smo brojnim obvezama, neprestano trčimo za životom, vrijeme nas pritišće i troši svu našu fizičku i mentalnu energiju. I, teška srca to moram reći, čak su i naše župe prestale biti mjesta duhovnosti i tišine, mjesta na kojima se može naučiti razmatrati i moliti, kako bi se potom moglo djelovati. I koliko nam samo nedostaje ovaj sveti prostor, koliko nam nedostaje mogućnost šutnje kako bismo osluškivali sami sebe, koliko buke zagađuje naše misli i našu dušu!
Stoga: zastani.

Smanji glasnoću svojih misli i svega onoga što još trebaš obaviti do večeras

Ako čitaš ovu knjigu, na pravom si putu.
Isključi obavijesti pametnog telefona.
Stavi svoje srce u način rada ne ometaj.
Udobno se smjesti, osjeti svoje tijelo, osluškuj svoje disanje.
Smanji glasnoću svojih misli i svega onoga što još trebaš obaviti do večeras.
Na minimum smanji pozadinsku buku svojih emocija: bol, tjeskobu, brigu.

Prebivaj.
Budi.
Ostani.
Uziđi na planinu.
Koja se nalazi u dubini tvoje duše.

Iz knjige „Ovce“ Paola Curtaza. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh