Osobni razvoj

SNAGA KOJA MIJENJA

Ovo je najveća snaga čovjekova: slabost i poniznost Kultura zapadne civilizacije nameće ljudima prevelika očekivanja. Odatle toliko puno depresije i kulta oholosti

Ovo je najveća snaga čovjekova: slabost i poniznost

Foto: Pixabay


 

Naša kultura je kroz vjekove promovirala samo „uspješne“ ljude, snažne, koji se „razumiju u stvar“, jake i čvrste, kompetentne i bolje od drugih u svakom pogledu  a uz to i odgovorne. Kultura zapadne civilizacije nameće ljudima prevelika očekivanja. Odatle toliko puno depresije i kulta oholosti.
Istina je ipak ta, da slabost budi simpatiju, a ponos odbijanje. Imamo više simpatije prema slabim ljudima koji se ne boje o tome govoriti, nego prema čvrstim i jakim ljudima koji ne pokazuju nikakve slabosti.

Snaga koja mijenja

(…) Ne trebamo se bojati pokazati svoju slabost, jer upravo je ona snaga koja mijenja. Slično je i kada kleknemo na ispovijed, puno lakše „dobivamo“ i svećenika i Boga kada iskazujemo s kajanjem svoje „slabosti“, a ne onda kada se pokušavamo pokazati s najbolje strane!

(…) Ovo je najveća snaga čovjekova: slabost i poniznost. Te dvije osobine u povezanosti s molitvom postaju zlatno sredstvo koje može u našem životu promijeniti sve: … jer se ‘Bog oholima protivi, a poniznima daje milost’“ (1 Pt 5,5).

 

 

Iz knjige „Zašto Bog dopušta patnju” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh