Duhovnost

KAKAV PRIJATELJ

Ovih 20 stvari anđeo čuvar čini za tebe! Tjera demone, štiti od zla, jača nas u iskušenjima, čuva nas već od rođenja... I još mnogo toga

Foto: indiancatholicmatters.org

 

Zamislite da imate tjelohranitelja koji je neprestano s vama. On čini sve ono, što bi uobičajeni tjelohranitelj činio: štiti te od opasnosti, napadača te općenito pazi na sve moguće prijetnje. Ali, da ti daje i mnogo više od fizičke zaštite – moralno vodstvo. Pomaže ti da postaneš snažniji čovjek i usmjerava te prema životnom pozivu.

Dobra je vijest da to ne moramo zamišljati, već imamo takva zaštitnika. Kršćanska tradicija ih naziva anđelima čuvarima.

Na stranici Catholic Exchange  izdvojili su 20 stvari koje anđeli čuvari, čije je postojanje utemeljeno na Svetom Pismu, čine za ljude, a koje je prenio HKM:

1. Tjeranje demona

Ponekad zamišljamo moralno donošenje odluka kao raspravu između zlog anđela koji nam šapće na jedno uho, a dobrog anđela koji nam mudro govori na drugo. To nije potpuno neistinito – prema sv. Tomi Akvinskom, jedna od uloga anđela čuvara je otjerati demone koji nas vode u napast.

2. Štite nas od zla

“Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim. Na rukama će te nositi da se ne spotakneš o kamen” (Ps 91, 11 – 12).

Sv. Toma Akvinski također navodi kako je uloga anđela čuvara da nas štite od duhovnog i fizičkog zla. Ovo je uvjerenje utemeljeno na Svetom Pismu, gdje u Psalmu 91 piše: “Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim. Na rukama će te nositi da se ne spotakneš o kamen” (Ps 91, 11 – 12).

3. Jačaju nas kako bismo se oduprli iskušenju 

Ne samo da nas štite od zla, već nas anđeli čuvari jačaju kako bismo se sami mogli oduprijeti zlu. Sv. Bernard rekao je u propovijedi: “Svaki put kada uočiš ozbiljnu napast koja te tišti te ti prijeti pretjerana osuda, zovi svog zaštitara, vođu, pomoćnika u nevolji, te uzvikni i reci: ‘Gospodine, spasi nas, propadamo!’”

4. Potiču nas na odvažnost

Sv. Bernard je također poručio kako se nemamo čega bojati kada imamo ovakve anđele uza sebe. Trebali bismo imati hrabrosti za odvažno svjedočenje svoje vjere i suočavanje sa svime u životu. Kako kaže: “Zašto bismo se bojali uz ovakve čuvare? Ne može se prevladati ni prevariti one koji nam pomažu da ostanemo na ispravnom putu, a kamoli da nas prevare. Oni su vjerni, razboriti, moćni; zašto drhtimo?”

5. Čudesno uskaču kako bi nas spasili od nevolja

Anđeli čuvari nisu samo čuvari, već su spremni uskočiti i spašavati nas u nevoljama. To vidimo u situaciji kada anđeo pomaže apostolu Petru, u 12. poglavlju Djela apostolskih, da pobjegne iz zatvora. Priča sugerira da se je pojavio Petrov anđeo čuvar (usp. Dj 12, 15). Naravno da ne trebamo ovisiti o tim čudesima, no dodatna je utjeha spoznaja da se ipak mogu dogoditi.

6. Štite nas već od rođenja

“Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima” (Mt 18, 10)

Crkveni oci nekoć su raspravljali o tome jesu li anđeli čuvari povjereni od rođenja ili od krštenja. Sv. Jeronim uporno je zagovarao ono prvo. Temeljio je svoju tvrdnju na Matejevom evanđelju, (Mt 18, 10), koja je ključna u potvrđivanju postojanja anđela čuvara. U tom retku Isus govori: “Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima”. Kako navodi sv. Toma Akvinski, razlog tomu da su nam anđeli čuvari povjereni od rođenja ima veze s našom racionalnom prirodom.

7. Štite sve, bez obzira vjerujemo li u njih

Ovaj je zaključak proizašao iz prethodne tvrdnje. Akvinski jasno naglašava kako Bog nikada ne napušta čovjeka, bez obzira na grijeh. Kako je objasnio veliki teolog Ludwig Ott: “Prema općem učenju teologa, ne samo da svaka krštena osoba ima zasebnog anđela čuvara od rođenja, već svaki čovjek, čak i oni koji ne vjeruju”. Papa Benedikt XVI. također je naučavao kako su anđeli čuvari “službenici božanske brige za svako ljudsko biće”.

8. Podsjećaju nas na ljudsko dostojanstvo

Ovo proizlazi iz svih prethodnih tvrdnji, a posebno je vidljivo u ulomku Matejeva evanđelja gdje nam Isus poručuje da ne prezremo “najmanje” jer nad njima bdiju anđeli. Kako je sv. Jeronim također rekao, “vrijednost duša toliko je velika da je svakome povjeren od rođenja anđeo koji će ga zaštititi”. Protestantski propovjednik John Piper naglasio je kako bi nas prisutnost anđela čuvara trebala potaknuti na veće poštovanje prema kršćanima: “Nemoj, dakle, prezreti ovog jednostavnog, neimpresivnog Isusovog učenika! Neka ga njegovo anđeosko okruženje podsjeti čiji je on sin”.

9. Podsjećaju nas da Bog brine o svima

Sv. Toma Akvinski objasnio je kako anđeli djeluju u skladu s Božjim planom spasenja, te iz toga proizlazi da nas oni podsjećaju na Božju brigu o svima nama.

10. Donose naše potrebe Bogu

Rečeno je i kako anđeli čuvari djeluju kao posrednici koji donose naše molbe pred Boga, a temelji se na istom odlomku iz Matejeva evanđelja gdje piše kako anđeli na nebu uvijek gledaju Božje lice.

11. Vode nas bliže Bogu

Čak i kada se Bog čini dalekim, prisjeti se da anđeo čuvar koji ti je posebno povjeren istovremeno gleda lice Gospodnje.

12. Usmjeravaju k dobru

Kako piše sv. Toma: “S obzirom na to što treba činiti, očito je da ljudsko znanje i naklonost varira te može odustati od dobra, stoga je bilo potrebno da anđeli postanu skrbnici ljudima kako bi ih regulirali i usmjeravali k dobru”. Među njima, piše Akvinski, je usmjeravanje čovjeka da čini dobra djela.

13. Osvješćuju Božje naredbe

Prema Akvinskom, još jedna od uloga naših anđeoskih zaštitnika jest da nam pomažu koristiti vlastiti razum kako bismo tražili krepost. Anđeli nam napose pomažu u razvoju razboritosti tako da prenose Božje zapovijedi.

14. Osvjetljuju istinu

“Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike”. (Rim 1, 20)

Anđeli navješćuju shvatljivu istinu ljudima kroz razumne, prizemne stvari, poručuje sv. Toma. Iako se ne bavi dubinski tim pitanjem, osnovan je nauk Crkve da nas materijalni svijet usmjerava nevidljivim duhovnim stvarnostima. Kako sv. Pavao govori u Poslanici Rimljanima (Rim 1, 20): “Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike”.

15. Jačaju naš um

Još jedan način na koji nas anđeli prosvjetljuju jest kroz jačanje našega uma. Kako Akvinski kaže: “Ljudski je intelekt inferioran te je osnažen djelovanjem anđeoskog intelekta”.

16. Komuniciraju kroz našu maštu

Uz to što djeluju kroz naša osjetila i umove, anđeli čuvari mogu utjecati na nas i kroz maštu, navodi Akvinski, koji daje primjer Josipovih snova. Ponekad neće djelovati na toliko očit način kao san, ali mogu potaknuti i neku sliku u našoj mašti.

17. Utječu na volju

Anđeli ne mogu izravno upravljati voljom, no mogu utjecati na nju kroz naša osjetila i intelekt, piše sv. Toma Akvinski. To znači da naši anđeli čuvari utječu na svaki dio našeg bića kako bismo bili bolji.

18. Pomažu u našem spasenju

Krajnji cilj anđela čuvara jest da nam pomogne u našem spasenju. Nadahnut Poslanicom Hebrejima, u kojoj piše: “Svi ti zar nisu služnički duhovi što se šalju služiti za one koji imaju baštiniti spasenje?”, sv. Toma Akvinski piše kako su nam anđeli poslani da nam služe te da je krajnji cilj njihova skrbništva ostvarenje tog nasljedstva kojeg smo subaštinici.

19. Podsjećaju nas na naš krajnji cilj

Nadahnut riječima iz Matejeva evanđelja (18, 10), sv. Augustin poručuje kako nas naši anđeli čuvari podsjećaju da je naš krajnji cilj blaženi pogled na Boga. “Kako oni vide, tako ćemo i mi vidjeti, no još ne vidimo”, kaže, pozivajući se na primjere apostola Ivana.

20. Ne napuštaju nas

Anđeli čuvari su nam povjereni od rođenja te zadržavaju tu ulogu do naše smrti. Za Akvinskog je to još jedna potvrda istine da nas Bog nikada ne napušta bez obzira sumnjamo li, ili se nalazimo u grijehu.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh