Preporučamo

U IZDANJU FIGULUSA

Ovce. Knjiga koju bi svaki župnik trebao pokloniti svojim župljanima Ovaj tekst želi biti snažna knjiga za jake kršćane u krhkim i zbunjujućim vremenima.

Ovce. Knjiga koju bi svaki župnik trebao pokloniti svojim župljanima

Foto: B.R.; LM Design

 

Ovo nije priručnik za dobrog župljanina, a još manje za dobrog kršćanina.

Diže mi se kosa na glavi od onih koji razgovore započinju riječima: „Znaš, ja ti nisam dobar kršćanin…“ Bilo bi zanimljivo susresti nekoga tko bi se, napokon, predstavio ovako: „Drago mi je, ja sam dobar kršćanin!“

Svi smo učenici, odnosno težimo biti kršćani, oni koji traže Boga, prosjaci svjetla. Štoviše, prema biblijskoj viziji svi smo bića-u-nastajanju. Svi: čak i svi oni koji oduvijek redovito borave u župi i odrasli su na kruhu i evanđelju. Svi: svećenici, biskupi, redovnici, laici.

Ovo nije ni knjiga visoke teologije, intelektualnih spekulacija o tome kakva bi trebala biti idealna Crkva.

Nije to ni knjiga mogućih rješenja za tvoju župu koja prolazi kroz posebne trenutke tranzicije u ovim fluidnim vremenima.

A nije ovo niti knjiga dobrih želja, pobožnosti i pobožnih poticaja.

Jednostavno sam prikupio i organizirao niz razmišljanja koja proizlaze iz mog svakodnevnog kontakta sa stotinama vjernika, svećenika i laika, koje susrećem na svom, sada već desetogodišnjem hodočašću nade po cijeloj Italiji (koja je zaista dugačka, široka i duboka).

I iz izvanredne, u smislu neuobičajene, situacije u kojoj smo se našli kada je gospon Covid u svega nekoliko tjedana revolucionarno promijenio sve naše navike, čak i one crkvene, i klerikalne, očitujući u ovom povijesnom trenutku stanje naše Crkve u svoj njezinoj ljepoti i dramatičnosti.

Ono što upravo čitaš je pastoralno promišljanje povezano s načinom na koji živimo evanđelje ovdje i sada, u ovom vremenu u koje nas je Gospodin stavio da procvjetamo; glasno razmišljanje među prijateljima i, iznad svega, među braćom i sestrama u vjeri.

Ovaj tekst želi biti snažna knjiga za jake kršćane u krhkim i zbunjujućim vremenima.

Svakako teži biti iskrena knjiga.

Autor

Rekli su o knjizi

„Čitajući Curtazove knjige, postala sam svjesna da nam nedostaju neke temeljne spoznaje da bi vjera u našem životu ‘profunkcionirala’; mogu znati svu teoriju (teologiju), a živjeti kao nevjernik jer nisam iskusila Susret o kojem sve ovisi. Zahvalna sam Curtazu što je iskreno i otvoreno progovorio o svome iskustvu, ali i iskustvima i traganjima onih koje je susretao, kako bi nas potaknuo da se ohrabrimo biti svjedoci; da otvorimo srce za susret s Ocem koji mijenja naš život, a onda vjerujem i živote onih koje nam on stavi na put.“

Gabriela

„Knjiga me se posebno dojmila u svjetlu sinodalnog puta na koji nas je pozvao papa Franjo, puta u kojem je svatko od nas pozvan biti autentičnim Isusovim sljedbenikom i navjestiteljem Radosne vijesti. Paolo Curtaz nam daje snažan poticaj za radikalno življenje naše vjere.“

Anamarija

„Pročitala sam vašu knjigu „Ovce“; oduševile su me! Sad se spremam pročitati „Pastire“. Hvala vam za vašu iskrenost. Hvala što hrabro pokazujete svoju ljubav prema Bogu i čovjeku. Hvala što neumorno ustrajete u prenošenju istine koliko Otac nebeski voli svakog od nas.

Dali ste mi velik poticaj da se i ja nastavim truditi živjeti za Krista. Grazie, Paolo!“

Martina

Živimo u posebnim vremenima

Živimo u posebnim vremenima, vremenima velikih promjena, radikalnih transformacija.

Svijet i Crkva, u kakvima smo odrasli evoluirali su i iskustvo vjere koje smo živjeli u određenom kontekstu često, prečesto gubi interes za osobe koje nas danas okružuju.

A to u mnogima od nas izaziva zbunjenost, obeshrabrenost, nemir. U svima onima koji se ne zadovoljavaju vjerom svedenom na kulturnu pripadnost, na društveni odnos.

Brze promjene koje doživljavamo dovode u pitanje one koji ozbiljno smatraju da je Isus Krist objavitelj Oca, Učitelj koji pokazuje smisao života, one koji žele doživjeti iskustvo zajednice.

Mnogi se žale da su crkve prazne (ali čime smo ih napunili?)…

Mnogi se žale da su crkve prazne (ali čime smo ih napunili?)… i da više ne možemo dovesti ljude u crkvu (moramo ih dovesti Kristu, ne u crkvu)…

Pokušajmo, zaista, resetirati ono što znamo, počevši od nule, pokušajmo ponovno krenuti uz rijeku, vratiti se izvorima, počecima.

Pokušajmo ozbiljno shvatiti je li vrijeme u kojem živimo vrijeme nemilosti ili vrijeme milosti.

Čini li Bog uistinu sve novim, a mi to ne primjećujemo (Otk 21,5)?

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Osnovne informacije

Naslov: Ovce. Knjiga koju bi svaki župnik trebao pokloniti svojim župljanima
Autor: Paolo Curtaz
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2022.
Jezik: hrvatski
Prijevod s talijanskoga jezika: Anamarija Lovrić
Broj stranica: 138
Uvez: tvrdi
Veličina knjige: 13,6 x 20,4 cm

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh