Duhovnost

SAVJETI KOJI NAM MOGU POMOĆI

Ovako je sveti Ignacije Lojolski razlučivao duhove Sveti Ignacije do ovog je zaključka došao nakon godina razlučivanja, a pronašao je potvrdu i u drugim izvorima…

Ovako je sveti Ignacije Lojolski razlučivao duhove

Foto: Shutterstock

 

 

U svom učenju o razlučivanju duhova, sveti Ignacije Lojolski donosi specifična pravila o tome kako prepoznati glas koji čuješ u duši, piše Aleteia. Konkretno, sveti Ignacije objašnjava kako prepoznati obraća li ti se Sotona.

On tako piše: „Ako se tijek misli završava nečim lošim, lošijim nego što je duša prvotno planirala, ili ako tijek misli slabi i ometa dušu, oduzimajući joj mir i tišinu koju je prije imala – to je jasan pokazatelj zlog duha, neprijatelja našeg boljitka i vječnog spasenja.“

Važno je razumjeti stanje vlastite duše

Iako je u većini slučajeva ovo dovoljan znak prepoznavanja Sotone, sv. Ignacije dodaje dimenziju razlučivanja u odnosu na stanje duše određene osobe. Dakle, ako se duša kreće od „dobrog prema boljem“, glas dobrog duha zvučat će slatko, a lošeg oštro i bučno. Ali, ako se duša kreće „od lošeg prema gorem“, dobar se duh može činiti oštrim, a loš koji želi navesti dušu na još gori grijeh zvučat će slatko. Stoga je važno razumjeti stanje vlastite duše prije nego što utvrdimo čiji glas razgovara s nama.

Sveti Ignacije do ovog je zaključka došao nakon godina razlučivanja, a pronašao je potvrdu i u drugim izvorima. Na primjer, svećenik iz 16. stoljeća, Dom Lorenzo Scupoli, tako je napisao: „Đavao se trudi iskorijeniti mir iz srca, jer zna da Bog ostaje u miru i da u miru postiže velike stvari.“

Sljedeći put kad čuješ glas u svom srcu koji utječe na tvoje osjećaje, upotrijebi ovu metodu razlučivanja. Možda ti se obraća sam vrag, pokušavajući te odvojiti od Boga, vodeći te u dubine očaja.

Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh