Svjedočanstva

PRVE MISIONARKE LJUBAVI

Ovako je izgledao dolazak prve sestre u zajednicu svete Majke Terezije Majka Terezija je bila sama kada je započela svoje poslanje. Ona kaže: „Nisam imala nikoga s kime sam mogla dijeliti svoje planove, nadanja, zamisli. Povjeravala sam se samo Isusu i molila…” A onda joj je jednog dana pokucala prva duhovna „kći”…

Ovako je izgledao dolazak prve sestre u zajednicu svete Majke Terezije
Prva duhovna „kći” Majke Terezije (scena iz biografskog filma o Svetici, pod nazivom „Letters”, snimljenog 2015.)

Foto: Screenshot/The Letters

 

Početkom 1949. na vrata sestre Terezije pokucala je njezina prva duhovna „kći”. Bila je to prva sestra koja je stupila u njezinu zajednicu, a ime joj je Subhasini Das. Tada je imala dvadeset i pet godina. Dolazila je iz dobrostojeće obitelji i nekoć je pohađala Srednju školu svete Marije. Željela je sve napustiti i slijediti primjer njezine nekadašnje učiteljice.

„Dobro razmisli jer je ovaj način života vrlo zahtjevan”

„Kada mi je ova djevojka povjerila svoju želju“, pričala mi je Majka Terezija, „srce mi je poskočilo. Osjetila sam prema njoj veliku nježnost i zahvalnost te sam je gledala s nevjericom. Bila sam sama od kada sam počela ovaj novi život. Nisam imala nikoga s kime sam mogla dijeliti svoje planove, nadanja, zamisli. Povjeravala sam se samo Isusu i molila, a zapravo sam željela imati još nekoga pored sebe. Nedostajale su mi sestre iz samostana. Prava osamljenost može biti razarajuća, stoga me radošću ispunila spoznaja da ću imati družicu s kojom ću moći dijeliti svoje ideale.

Međutim, bilo je važno ne brzati. Razmišljala sam o upozorenju kalkutskog biskupa Periera kada sam mu iznijela svoju želju za promjenom života. Stoga sam rekla Subhasini: ‘Moraš dobro razmisliti o ovome jer ovaj način života vrlo je zahtjevan. Mogla bi požaliti.’ Ova mi je mlada djevojka odgovorila: ‘Već sam dobro razmislila o tome.’

Htjela sam joj se baciti oko vrata i reći: ‘Dobro, ako je tako, dođi živjeti sa mnom’, ali suzdržala sam se. Razmišljala sam nekoliko trenutaka i rekla joj: ‘Idi kući i moli. Dođi mi ponovno za nekoliko mjeseci, na blagdan svetog Josipa.’

Majka Terezija se je spremala poći u sirotinjsku četvrt, kada je čula kucanje

Dotad je trebalo pričekati još tri mjeseca, a to je za Subhasini bilo dovoljno da jasno vidi što joj je na srcu. Ako se vrati, to će značiti da je riječ o pravom pozivu od Gospodina.“

U međuvremenu je sestra Terezija nastavila sa svojim apostolatom u sirotinjskim četvrtima. Svakoga se dana posvećivala radu sa siromasima, a noću je boravila kod Malih sestara siromaha, družbe koja skrbi o siromašnim starim ljudima. (…)

19. ožujka 1949., na blagdan svetog Josipa, sestra Terezija je kao i obično rano ustala i spremala se poći u sirotinjsku četvrt, kada je čula da netko kuca na vratima. Otvorivši vrata ondje je ugledala djevojku nježnog izgleda, Subhasini Das.

„Majko, došla sam…”

„Majko“, reče joj djevojka, „danas je blagdan svetoga Josipa, a ja sam došla da s vama ostanem zauvijek.“

Subhasini joj se obraćala riječju „Majka“, a ne s „profesorice“ ili „sestro“ kao što je to činila u srednjoj školi. Zvala ju je „Majkom“ jer je odlučila slijediti je u njezinu pothvatu. Postala joj je duhovna kći. Subhasini je bila svjesna da je ona prva od velikog broja „kćeri“ koje će uskoro pristići.

Čuvši da joj se na taj način obratila sestra Terezija, doživjela je veliko ohrabrenje. Također je osjetila povijesnu važnost tog trenutka i tog naziva. U tom je trenutku osjetila da će njezina obitelj uistinu početi rasti – obitelj koju će poslije nazvati Misionarke ljubavi.

Subhasini Das svoj je otmjeni sari zamijenila za siromašni, poput onog koji je nosila Majka Terezija. Promijenila je i ime. Iz ljubavi prema nekadašnjoj učiteljici, čija je sada postala suradnica, odabrala je ime koje je Majka Terezija nosila kao djevojka: Agneza. (…)

Nastavak teksta pročitajte u knjizi Renza Allegrija „Razgovori s Majkom Terezijom – osobni portret svetice, njezina misija i velika ljubav prema Bogu”. Od 15. do 21. siječnja knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 56 kuna! (Red. cijena iznosi 80 kn.) Popust možete ostvariti ovdje.

Autor: Renzo Allegri

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh