Duhovnost

OVAJ DJELOTVORAN ZAGOVORNIK UČENIKA I STUDENATA LEVITIRAO JE I LETIO TIJEKOM CIJELOGA ŽIVOTA // „Leteći svetac” pomaže učenicima i studentima (MOLITVA ZA USPJEH NA ISPITU) 18. rujna slavimo spomendan sv. Josipa Kupertinskoga († 1663.). Zvali su ga „leteći svetac“ što nije čudno kad znamo da je gotovo svakodnevno levitirao a, tijekom ekstaza ili levitacija, ukupno 70 puta letio!

„Leteći svetac” pomaže učenicima i studentima (MOLITVA ZA USPJEH NA ISPITU)

Sv. Josip Kupertinski poznat je po tome što je vršio strogu pokoru i postio veći dio godine. Također je poznato da je levitirao gotovo svakodnevno za vrijeme svete mise. Evo samo nekoliko slučajeva.

Poletio prema Presvetom Sakramentu

Jednom se na Veliki četvrtak, dok je molio s ostalim redovnicima pred oltarom na kojem su se čuvale hostije posvećene na misi Večere Gospodnje, smještenim iznad glavnog oltara i osvijetljenim mnogim svjetlima, svetac podigao u zrak i krenuo prema posudi u kojoj se čuvao Presveti Sakrament, a da nije ni dotaknuo razne ukrase oko sebe. Ostao je ondje klanjajući se, sve dok ga njegov poglavar nije pozvao, a tad se vratio na svoje mjesto.

Iznenada se podigao u zrak i poletio prema oltaru

Tijekom posjeta Napulju sv. Josip je molio u crkvi sv. Grgura Armenskog – crkvi časnih sestara samostana sv. Ligorija. Iznenada se podigao u zrak i poletio prema oltaru, gdje se zadržao neko vrijeme, naginjući se nad cvijeće i svijeće šireći ruke tako da čini oblik križa. Začuđene su se sestre uplašile da će se zapaliti, ali se on neozlijeđen vratio na sredinu crkve, gdje je nastavio slaviti Blaženu Djevicu Mariju.

„Čuva li se unutra Presveto?“

Pri ulasku u neku crkvu, na jednom od njegovih putovanja, pratitelj sv. Josipa upitao ga je misli li da se u crkvi čuva Blagoslovljeni Sakrament, jer svjetlo kod svetohraništa nije gorjelo. Svetac je odmah poletio prema svetohraništu, zagrlio ga i poklonio se jer je znao da je unutra Presveti Sakrament.

Nijedna se svijeća nije ugasila niti se njegova odjeća zapalila

Jednog je Badnjaka sv. Josip pozvao nekoliko pastira da s njim proslave rođenje Djeteta Isusa. Tijekom slavlja poletio je zrakom od sredine crkve do glavnog oltara – udaljenost od oko deset metara. Ostao je ondje otprilike 15 minuta, a nijedna se svijeća nije ugasila niti se njegova odjeća zapalila. Pastiri su se tome izrazito divili.

Zaprepašteni admiral

U Nardu, gdje je neko vrijeme boravio, sv. Josip viđen je kako je podignut s tla za vrijeme ekstaze u crkvi sv. Franje – na zaprepaštenje sviju prisutnih. Drugom prilikom, dok su se molile litanije Majci Božjoj, poletio je prema oltaru Bezgrešnog začeća i vratio se zrakom do svog početnog mjesta.

Godine 1645. španjolski poslanik na papinskom dvoru, visoki admiral od Castille, prolazio je Asizom sa suprugom kako bi upoznao sv. Josipa Kupertinskoga. Dok je bio u crkvi, Svetac je pogledao kip Bezgrešnog začeća na oltaru i preletio iznad glava sviju prisutnih do podnožja kipa. Nakon što se ondje neko vrijeme zadržao u molitvi, poletio je natrag do svoje sobe. Taj je događaj zapanjio admirala, njegovu suprugu i brojnu pratnju.

Osim što je sv. Josip Kupertinski zaštitnik onih koji putuju zrakom osobito je poznat među učenicima i studentima. Naime, iako je Svetac teško svladavao studij, uspješno ga je završio uz Božju pomoć.
Evo molitve kojom ga brojni učenici i studenti mole za zagovor.

Molitva svetom Josipu Kupertinskom za uspjeh na ispitu

Dobri Bože, zahvaljujem Ti na svim darovima koje mi daješ. Udijeli mi milost da se uvijek njima služim Tebi na slavu, za svoje posvećenje i na dobro drugih. Daj da uvijek budem radosna srca. Blagoslovi moje roditelje i bdij nad mojim učenjem. Prosvijetli moje učitelje, nastavnike i profesore, a budi na pomoć i mojim školskim prijateljima.

Utječem Ti se po zaslugama i po zagovoru sv. Josipa Kupertinskoga, koji je i sam iskusio poteškoće učenja i tjeskobe ispita, ali je doživio i radost da za svoj trud – uz pomoć svoje drage nebeske Majke Marije – bude nagrađen.

Molim Te, vodi moju pamet, učvrsti moju volju i potakni velikodušnu zauzetost, da tako ispunim svoje dužnosti i zaslužim uspješno položiti ispit pred kojim se nalazim.

Amen.

*Tih je 70 letova za vrijeme ekstaza ili levitacija zabilježeno u dokumentima za njegovu beatifikaciju. Sv. Josip je stoga sasvim prikladno proglašen zaštitnikom svih onih koji putuju zrakom.

Preporučamo film

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh