Duhovnost

S. BISERKA JAGUNIĆ

Ova je molitva korisna za liječenje tuge, pesimizma i svih depresivnih bolesnika U uputama za ovu molitvu valja reći kako je jednostavna i možemo je moliti svako jutro i preko dana te za nju ne trebamo čak posebno vrijeme. Možemo je moliti uz rad, dok ustajemo, spremamo se, kuhamo, hodamo, vozimo, glačamo ili radimo nešto više automatski, za što ne trebamo posebnu koncentraciju. 🙏

Ova je molitva korisna za liječenje tuge, pesimizma i svih depresivnih bolesnika

Foto: Shutterstock

 

Započnemo li dobro dan s Gospodinom, cijeli će nam biti blagoslovljen

Ovu molitvu, koju smo nazvali Pozitivna, dobro je moliti odmah ujutro jer, kako kaže narod, po jutru se dan poznaje. Započnemo li dobro dan s Gospodinom, cijeli će nam biti blagoslovljen. U uputama za ovu molitvu valja reći kako je jednostavna i možemo je moliti svako jutro i preko dana te za nju ne trebamo čak posebno vrijeme. Možemo je moliti uz rad, dok ustajemo, spremamo se, kuhamo, hodamo, vozimo, glačamo ili radimo nešto više automatski, za što ne trebamo posebnu koncentraciju.

Sastoji se od toga da primjećujemo sve što imamo i za sve kažemo Bogu hvala, jer mnogo toga nije dano svim ljudima na svijetu. Mi smo često među malenim brojem privilegiranih ljudi na kugli zemaljskoj. Kad otkrijemo da smo privilegirani među mnogima na ovoj zemlji koji nemaju tu sreću, znat ćemo zahvaljivati.

Za mnogo toga što nam je svake minute neophodno za život, nikad nismo rekli Bogu hvala, primjerice za kisik koji udišemo, vodu, ljude koji zarađujući svoj kruh služe nama.

Mi naprotiv mislimo da se podrazumijeva da sve to imamo, međutim, nije tako.

Princip koji koristimo ovdje nije borba protiv negativnog, nego usmjerenje na pozitivno.

Depresija upućuje na nepovjerenje u Božju i ljudsku ljubav

Vjera u zlo nema podlogu, jer zlo je manjak dobra, to nije nešto nego ništa. Mi trebamo biti usmjereni na dobro. Slikovito, ne trošiti riječi da proklinjemo tamu, nego palimo sve više svjetla. Tamo gdje nema povjerenja, trebamo ga donijeti što više i nestat će nepovjerenje.

Veoma je korisna za liječenje tuge, pesimizma i svih depresivnih bolesnika.

Depresija upućuje na nepovjerenje u Božju i ljudsku ljubav.

Kod ovih bolesnika ozdravljenju mogu poslužiti i dobra djela. Oni su puni samosažaljenja, predbacivanja sebi i drugima, stalno se vrte oko sebe. Čineći dobro onima koji mnogo trpe, posjećujući odjele u bolnicama gdje leže teški bolesnici, odjednom vide kako je malen njihov križ, odmaknu se od sebe i usmjere pogled na druge.

Pošto se osobu dovede do opraštanja, neka jednostavno zamoli Isusa za oslobođenje iz ovog stanja, jer stvarno želi izaći i na kraju zahvali unaprijed za slobodu

Dobro im je pomoći da unesu više optimizma u svoj dan, šetnjom u prirodi, preporučiti im da se sjete lijepih i pozitivnih stvari i događaja iz prošlosti, da razmišljaju o tome, zahvaljuju za sitne stvari, da rade nešto što ih veseli.

Oni se često vraćaju u prošlost, a važno ih je usmjeriti na sadašnjost i budućnost, na pozitivno razmišljanje, govor i planiranje budućnosti.

Dobro je da shvate razornu snagu negativnosti i u liječenju je svakako odlučujuće priznanje samosažaljenja, zato ih treba zamoliti da se pokaju i traže oprost od Gospodina.

Neka zatraže oprost što misle da je Gospodin slabiji od njihovih problema i što misle da im ne može pomoći. Zatim zatvoriti dotok negativnih informacija.

Ako osoba ne može moliti, neka određene molitve ponavlja barem formalno.

Pošto se osobu dovede do opraštanja, neka jednostavno zamoli Isusa za oslobođenje iz ovog stanja, jer stvarno želi izaći i na kraju zahvali unaprijed za slobodu.

Iz knjige „Lijek ranjenom čovjeku našega vremena“ s. Biserke Jagunić. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh