Intervju

INTERVJU S IVANOM ZLODIJEM

OTKRIĆE NA DUHOVNOJ SCENI Njegove prve pjesme nadahnuli su nerođeni Za njega nam je pater Marko Glogović rekao da je „pravo otkriće“. I zaista, kada smo čuli njegov prvijenac „Dolazi“ koji je, prigodno, izašao u prosincu, i mi smo se oduševili. S drugom pjesmom, „Na krilima ljubavi“, posvećenoj nerođenoj djeci, već smo postali obožavatelji. Zato smo ga morali pobliže upoznati. On je Ivan Zlodi, 26-godišnji glazbenik, suprug i otac iz Velike Bune pokraj Velike Gorice, posebno ispunjen željom i smislom za pjesme slavljenja i klanjanja.

Foto: David Bobesić


 

Pjesme počeo pisati za sebe – bez očekivanja

Ivan svojim darom služi u župi Uzvišenja svetoga Križa u Kravarskom. (Tamošnja je župna crkva oštećena u snažnome potresu koji je krajem prošle godine pogodio središnju Hrvatsku te će biti srušena, a na njezinu se mjestu podići nova.) „Svirati sam“, otkriva nam Ivan, „počeo prije šest godina. Samoinicijativno i bez ikakvih očekivanja.“
Ipak, Božja providnost je izgleda htjela da Ga ovaj mladi čovjek proslavlja glazbom jer danas svira orgulje u tradicionalnom župnom zboru, svira na klanjanju i prilikom raznih crkvenih događanja te je aktivan u još dva benda. Posljednje dvije godine također piše pjesme i stvara vlastitu glazbu. Skromno nam kaže: „I nakon šest godina u glazbi još uvijek se smatram početnikom i imam jako puno za učiti“.

Prve pjesme – obje nadahnute djecom u majčinoj utrobi

„Pjesme sam počeo pisati za sebe, bez ikakvih očekivanja. Ubrzo sam shvatio da bi možda bila šteta da te pjesme nitko ne čuje, jer možda baš pomognu nekome kao što su meni pomogle neke druge pjesme u određenim trenutcima. Zato sam ih odlučio objaviti, Bogu na slavu“, kaže nam Ivan otkrivajući kako je druga pjesma, „Na krilima ljubavi“, zapravo trebala biti prva, ali „Dolazi“, koja je nastala u jednome danu, uklapala se u adventsko/božićno vrijeme.

Ivan je predstavljajući pjesmu poručio da bi volio da „bude utjeha svima koji su izgubili dijete spontanim pobačajem i ohrabrenje za one koji razmišljaju o pobačaju, da se odluče za život“

„Pjesma ‘Na krilima ljubavi’ bila je samo ideja koju sam imao u glavi početkom prošle godine. Nisam znao ništa, samo da bih želio posvetiti pjesmu nerođenima. U rujnu smo u župi imali trodnevnicu koju je predvodio pater Marko Glogović. Pratio sam ih sviranjem i pjevanjem i više se upoznao s temom, paterom i „Udrugom Betlehem“. Nakon našega susreta krenuo sam pisati pjesmu. Bila je gotova u kratkom roku.“ Ivan je predstavljajući pjesmu poručio da bi volio da „bude utjeha svima koji su izgubili dijete spontanim pobačajem i ohrabrenje za one koji razmišljaju o pobačaju, da se odluče za život“.

 

 

„Te male duše su s Gospodinom, koji je milostiv, koji je sama ljubav i koji je Svjetlo u ovom mračnom svijetu“

Prepoznao je obje boli. Bol onih koji su izgubili silno željeno dijete i bol onih koji su dijete odbacili ili zbog vanjskih i/ili nutarnjih pritisaka o tome razmišljaju. „Da, tako je. Radi se o obje boli. I jedna i druga predstavljaju gubitak života. Pobačena djeca su teška tema o kojoj se malo govori, ali to je nešto stvarno i, nažalost, događa se svaki dan. Spontani pobačaj je također nešto o čemu se slabo govori, a ostavlja velik ožiljak. Želio sam posvetiti pjesmu objema ‘stranama’.“„Te male duše su s Gospodinom, koji je milostiv, koji je sama ljubav i koji je Svjetlo u ovom mračnom svijetu“, priča nam Ivan dodajući kako mu je inspiraciju dao Psalam 27: „kad bi me odbacili otac i mati, primio bi me Gospod“ (27,10).

Samo posrednik

U jednom razgovoru, pater Glogović nam je o Ivanu kazao upravo ono što i on sâm želi postići ovom pjesmom te svojom glazbom općenito – to je da „dotiče mnoge“.

„Samo nastojim biti posrednik koji će glazbom, sviranjem i pjevanjem približavati Riječ ljudima koji su prisutni“

„Želio bih da ti ljudi preko ove pjesme nađu utjehu, koja je u Isusu“, kaže Ivan. Kad smo mu u razgovoru spomenuli riječi patera Marka i njegovu pohvalu, odmah nam je napomenuo kako „samo nastoji biti posrednik koji će glazbom, sviranjem i pjevanjem približavati Riječ ljudima koji su prisutni“, a ako u tome uspije, kaže, „onda ljude zapravo dotiče sama Riječ i Duh Sveti“.
„Moja zadaća, odnosno služba je upravo ta, da ljude približavam Bogu, da osjete tu milost preko glazbe jer ja to jedino tako znam. Kada sviram, moram se potpuno koncentrirati na više faktora – je li zvuk dobar, je li preglasno ili pretiho, kako ću otpjevati i, po mogućnosti, na to da ne zaboravim tekst. Stoga se često ne mogu prepustiti i opustiti do kraja, ali kad vidim sretna lica pa čak i suze u očima kod nekih ljudi, znam da je bilo plodonosno.“

Duhovna glazba dovela ga je Bogu

Ivan je s nama podijelio i svoje iskustvo vjere, živog Boga. Ispričao nam je i kako je kao mali izbjegavao ići na Mise, zatim kako je kroz pjesme spoznao da Bogu može reći da ga voli, a prekretnica u njegovu životu bile su dvije pjesme…

Ivana Adamić

Cijeli intervju s Ivanom Zlodijem možete pročitati u časopisu Book, u broju za ožujak 2021.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh