Duhovnost

POGLED IZ DRUGOG KUTA

Otklonimo kvarove i obnovimo veze Kao što se mnogi uređaji pokvare zbog lošeg napajanja električnom energijom, tako se i ljudski odnosi pokvare zbog nedovoljnog „napajanja“ s Bogom - izvorom ljubavi...

Otklonimo kvarove i obnovimo veze

Foto: Shutterstock

 

Postoji priča o jednom starcu koji je otišao u servis mobitela tražeći od djelatnika da ustanovi kakav je kvar na njegovom mobitelu. Mladi je serviser preuzeo uređaj i odnio ga u drugu prostoriju kako bi provjerio ispravnost. Ustanovio je da mobitel uopće nije pokvaren. Sretan je krenuo prema starcu razmišljajući kako će ga ta vijest zasigurno oraspoložiti. Ushićeno mu je rekao: „Možete biti mirni. Vaš je mobitel potpuno ispravan.“ Ali starac, čuvši to, nije pokazao mir ni zadovoljstvo, već je gorko zaplakao. Serviser je ostao u čudu sve dok starac nije jecajući progovorio: „Zašto me onda nitko od moje djece ne nazove?“

„Kako uopće riješiti probleme u odnosima?“

Ovo je jedan jako dirljiv događaj, ali, zasigurno nije jedini. Premda u ovakvim situacijama nema kvara na uređaju, kvar itekako postoji. Riječ je teškom „kvaru“ u odnosima. Ne događa se to samo u odnosu djece i roditelja već u svim mogućim međuljudskim odnosima. Sve je više ljudi zahvaćeno „kvarom“ međusobnih odnosa. Riječ je o lošoj komunikaciji ili čak potpunom isključenju. Dva ogromna kvara za koje ne postoji ni jedan potpuno pouzdan serviser na Zemlji. Kako uopće riješiti probleme u odnosima?

Kao što se mnogi uređaji pokvare zbog lošeg napajanja električnom energijom, tako se i ljudski odnosi pokvare zbog nedovoljnog „napajanja“ s Bogom – izvorom ljubavi. Možda se upravo pitate koliko se dugo trebamo napajati. Odgovor je da ne trebamo uopće prekinuti napajanje. Kako bi trebala izgledati prava ljubav kršćanina koji je stalno s Gospodinom, zorno je opisao sv. Pavao: „Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje.“( 1 Kor 13,4 –7).

„Oko sebe imamo sve više uključenih uređaja, a sve više loših ili isključenih odnosa“

Kako bismo testirali sebe, možemo ovaj tekst pročitati još jednom, ali tako da umjesto riječi „ljubav“ izgovorimo svoje ime. Ako nam se tada tekst u pojedinom dijelu ne bude činio istinitim, to je znak da tu moramo još poraditi na sebi. I najmanji „kvar“ treba otkloniti kako ne bi postao veći. Zato je najbolje intenzivnije stupiti u vezu s jedinim ovlaštenim serviserom – Svemogućim Bogom. Trajan i kvalitetan odnos s Njim dovest će u red sve naše ljudske odnose.

Svijet u kojem živimo sve više postaje svijetom razvijene telekomunikacije, a loše komunikacije. Nažalost, oko sebe imamo sve više uključenih uređaja, a sve više loših ili isključenih odnosa. Kad god smo prepuni sebe, ne možemo se kvalitetno „puniti“ odozgo. Za ljubav treba osloboditi mjesto u srcu, a potom je kvalitetnom vezom primiti. Odlična je vijest da je Božji hotspot stalno uključen, nema naknade na pristup mreži i promet nije ograničen. Veza je bežična i svugdje ima signala. Božji router je smješten na Nebu pa je zato pokrivenost na Zemlji odlična.

Stoga se trajno povežimo s Gospodinom i dopustimo mu da otkloni kvarove i obnovi veze. Kako onu glavnu vezu s Njim, tako i veze s našim bližnjima, koji, poput starca s uvodnog dijela teksta, već dugo čekaju da ih netko nazove…

Autor: Ivan Smoljić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh