Vijesti

OTAJSTVO BOŽJEG IDENTITETA // Papa: „Bog uvijek prvi traži nas, očekuje nas, prvi nas voli”

„Što je to život vječni? To je bezmjerna i besplatna Očeva ljubav koju nam je Isus darovao na križu, prikazavši za naše spasenje svoj život”, rekao je Papa u današnjem nagovoru

 

U cjelosti vam prenosimo današnji nagovor Svetog Oca:

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Biblijska čitanja ove nedjelje, na blagdan Presvetoga Trojstva, nam pomažu ući u otajstvo Božjeg identiteta.

Drugo čitanje predstavlja pozdravne riječi koje Pavao upravlja zajednici u Korintu: „Milost Gospodina Isusa Krista, ljubav Boga i zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama“ (2 Kor 13,13). Ovaj „Apostolov“ blagoslov rezultat je njegova osobnog iskustva Božje ljubavi, ljubavi koju mu je otkrio uskrsli Krist i koja mu je promijenila život i „nagnala” ga donijeti Evanđelje poganima. Pošavši od toga svog iskustva milosti, Pavao može hrabriti kršćane ovim riječima: „Radujte se, usavršujte se, tješite se, […] mir njegujte” (r. 11).

„Kršćanska zajednica može postati odrazom zajedništva Presvetoga Trojstva”

Kršćanska zajednica, unatoč svim svojim ljudskim ograničenjima, može postati odrazom zajedništva Presvetoga Trojstva, njegove dobrote i ljepote. Ali ovo – kao što i sam Pavao svjedoči – ovisi o iskustvu Božje milosti, njegova oprosta.

I „to se događa Židovima u izlasku (iz Egipta). Kada su ljudi raskinuli Savez, Bog se javio Mojsiju iz oblaka, kako bi obnovio taj savez, proglašavajući svoje ime i njegovo značenje: „Jahve, Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću” (Izl 34.6). To ime izražava da Bog nije daleko i zatvoren u sebe, nego je Život koji se želi priopćiti; otvorenost, Ljubav koja otkupljuje čovjeka od nevjernosti.

„Isus nam je pokazao Božje lice; jedan u biti, a trojstven u osobama”

Bog je „milosrdan”, „milostiv” i „bogat dobrotom”, jer nam se nudi da prevladamo svoje granice i nedostatke, kako bi nam oprostiti grješke, da nas vrati na put pravednosti i istine. Ovo Božje otkrivenje svoje ispunjenje nalazi u Novom zavjetu, zahvaljujući Kristovoj riječi i njegovu poslanju spasenja. Isus nam je pokazao Božje lice, jedan u biti, a trojstven u osobama; Bog je posve i samo Ljubav, u suodnosu koji sve stvara, otkupljuje i posvećuje: Otac, Sin i Duh Sveti.

A današnje Evanđelje „na scenu dovodi” Nikodema, koji je – makar imajući važno mjesto u vjerskoj i građanskoj zajednici svoga vremena – nastavio tražiti Boga. Nije mislio: „Stigao sam“; ne, nije prestao tražiti Boga. Sada opaža odjek njegova glasa u Isusu. U noćnom dijalogu s Nazarećaninom, Nikodem konačno shvaća da ga je Bog već tražio i očekivao; da ga osobno voli.

„Vječni život je bezmjerna i besplatna Očeva ljubav, koju nam je Isus darovao na križu”

Bog uvijek prvi traži nas; očekuje nas; prvi nas voli. Poput bademova cvijeta – kaže Prorok – prvi procvjeta!  Isus mu ustvari ovako govori: „Bog je tako ljubio svijet da je dao Sina, Jedinorođenca, da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni” (Iv 3,16). Što je to život vječni? To je bezmjerna i besplatna Očeva ljubav koju nam je Isus darovao na križu, prikazavši za naše spasenje svoj život.

Ta ljubav s djelovanjem Duha Svetoga je zasjala novim svjetlom na zemlji i u svakom ljudskom srcu koje ga prima; svjetlo koje otkriva mračne kutove, tvrdoće koje nas priječe u donošenju dobrih plodova ljubavi i milosrđa. Neka nam Djevica Marija pomogne da uvijek dublje ulazimo, čitavim svojim bićem, u trojstveno zajedništvo, kako bismo živjeli i svjedočili ljubav koja daje smisao našem postojanju.

Najčitanije

Na vrh