Duhovnost

ČUTI I POSLUŠATI

Osvoji svoju obećanu zemlju Za svakoga tko želi osvojiti svoju Obećanu zemlju prioriteti moraju biti ovo: slušanje Božjega glasa, vjerovanje i poslušnost…

Foto: Shutterstock

 

…da uđeš u zemlju koju ti daje GOSPODIN, Bog tvoj, zemlju kojom teče mlijeko i med, kao što ti je obećao GOSPODIN, Bog tvojih otaca (Pnz 27,3).

Ne gledaj u svoje slabosti i nemoj Bogu objašnjavati zašto nešto ne može učiniti! Gledaj u Isusa i darove njegova Duha i reci: „Da, Gospodine, ti to možeš učiniti u meni po svome predivnome pomazanju!“ Usredotoči se na Isusa, a ne na sebe!

Bog u našim dnevnicima govori zapanjujuće stvari. On se naumio koristiti nama na mnogo veće načine nego što smo ikada mogli zamisliti. Naumio je kroz nas činiti mnogo veće stvari nego što smo mi sanjali činiti. Naumio nas je blagosloviti više nego što smo očekivali. Bog je Abrahamu rekao: „…u tebi će biti blagoslovljena sva plemena zemlje“ (Post 12,3). „I izvede ga van i reče: ‘Pogledaj sada na nebo i prebroji zvijezde ako ih možeš prebrojiti.’ I reče mu: ‘Toliko će biti tvoje sjeme’“ (Post 15,5). Bog je ovo obećanje Abrahamu dao kada je imao 75 godina i nije imao djece!

Kada je Bog u Bibliji svome narodu rekao što će učiniti kroz njih, oni bi mu često odgovorili da ne može tako velike stvari činiti kroz njih i objašnjavali zašto je to tako.

Mojsije je rekao: „Ja ne mogu voditi milijune ljudi jer ne mogu govoriti“ (vidi Izl 4,10-11). To Bogu uopće nije smetalo jer je znao da može govoriti kroz Mojsija i učiniti ga boljim nego što je bio. Međutim, Mojsije se nije dao uvjeriti. Bog se naljutio na Mojsija i rekao je: „U redu, dat ću ti Arona za glasnogovornika, ali da si mi vjerovao, govorio bih kroz tebe“ (vidi Izl 4,12-15). Poanta je: ne gledaj u svoje slabosti i nemoj Bogu objašnjavati zašto nešto ne može učiniti! Gledaj u Isusa i darove njegova Duha i reci: „Da, Gospodine, ti to možeš učiniti u meni po svome predivnome pomazanju!“ Usredotoči se na Isusa, a ne na sebe!

Bog se naumio koristiti nama na mnogo veće načine nego što smo ikada mogli zamisliti. Naumio je kroz nas činiti mnogo veće stvari nego što smo mi sanjali činiti

Bog je naumio ispuniti velika obećanja koja nam daje u našim dnevnicima, po svome pomazanome djelovanju u nama i kroz nas, a ne po našim vlastitim snagama. Ako samo vjerujemo i budemo poslušni, Bog može i hoće činiti nadnaravne stvari kroz nas!

Bog je Izraelcima rekao: „Dajem vam obećanu zemlju“ (Pnz 27,3). Bog će slične stvari reći svakome od nas u našim osobnim dnevnicima. Meni je rekao: „Mark, ti ćeš zemlju natopiti porukom o zajedništvu s Bogom“ (učeći ljude kako čuti Božji glas). Kako da odgovorimo kada nam Bog govori tako velike stvari?

Ja sam običavao reći: „Aleluja!“ te bih sjeo i gledao kako će Bog ispuniti obećanje. Često se ništa nije događalo i bio bih frustriran. Još nisam bio naučio da, kada Bog u mome dnevniku izgovori proroštvo, On otkriva moj potencijal. Ako hodam s rukom u Božjoj ruci, taj će se potencijal ostvariti. Ako to ne činim, potencijal će biti potraćen.

Ako hodam s rukom u Božjoj ruci, taj će se potencijal ostvariti. Ako to ne činim, potencijal će biti potraćen.

Kada nam Bog daje obećanje, ono najčešće ovisi o nekoliko stvari. Čak i kada On ne kaže da obećanje ima uvjete, uglavnom je tako. Na primjer, Bog je Joni rekao da upozori Ninivljane da će ih za četrdeset dana uništiti (vidi Jn 3,1-4). U toj rečenici nije bilo „ako“ . Međutim, kada su se Ninivljani odlučili pokajati, i Bog se pokajao za odluku da ih uništi i nije učinio kako je planirao (vidi Jn 3,5-10).

Još je jedan klasičan primjer kada je Bog Izraelcima rekao da im je dao Obećanu zemlju. Je li to značilo da oni mogu sjesti i da će im Obećana zemlja pasti u krilo? Ne, trebali su od Boga tražiti usmjerenje i zatim otići u bitku i osvajati grad po grad.

Slijedi sažeti popis onoga što su Jošua i Izraelci morali učiniti prije osvajanja Obećane zemlje za koju je Bog rekao da im je već dao.

Koraci koje su Izraelci poduzeli da osvoje svoju Obećanu zemlju

 1. Poslali su uhode u zemlju koju će osvojiti (vidi Jš 2,1).
 2. Narod se posvetio za bitku (vidi Jš 3,5).
 3. Njihovi su duhovni vođe predvodili bitku (vidi Jš 3,6).
 4. Neprestano su osluškivali Gospodina kako bi bili sigurni da je s njima u svim poduzetim pothvatima (vidi Jš 3,7).
 5. Priznali su vođu kojega je Bog postavio, a on je zapovijedao duhovnim i vojnim vođama (vidi Jš 3,8-9).
 6. Taj je vođa mogao zapovijediti da se dogodi čudo te je to i učinio (vidi Jš 3,10-17).
 7. Gospodin je nastavio davati upute tom duhovnom vođi (vidi Jš 4,1).
 8. Odvojili su vrijeme da poslušaju Božje upute i u svojoj sredini za svoje potomke podignu podsjetnike o Božjoj čudesnoj sili (vidi Jš 4).
 9. Božja čudesa preplašila su srca njihovih neprijatelja (vidi Jš 5,1).
 10. Bila je potrebna potpuna poslušnost Bogu (vidi Jš 5,2-10).
 11. Jošua je susreo i poslušao anđela zapovjednika (vidi Jš 5,13-15).
 12. Bog je dao detaljne upute kako treba voditi bitku. Oni su ih sve poslušali i osvojili Jerihon (vidi Jš 6).
 13. Neposlušnost Bogu u taboru dovela je do poraza (vidi Jš 7,1-5).
 14. Tražili su Gospodina i čuli Njegov glas, otkriven im je razlog poraza i što trebaju učiniti da otklone grijeh koji ga je prouzročio. Grijeh je otklonjen (vidi Jš 7,6-26).
 15. Bog je dao detaljne upute kako poraziti neprijatelja. Slijedili su ih i porazili neprijatelja (vidi Jš 8,1-35).
 16. Gibeonci su ih prevarili jer nisu tražili Gospodinov savjet (vidi Jš 9,14).
 17. Božji je glas Jošuu vodio u pobjedi nad petoricom kraljeva (vidi Jš 10,8).
 18. Poslušnost Božjem glasu donijela je pobjedu (vidi Jš 11,6).
 19. Konačno su postigli potpunu poslušnost i pobjedu (vidi Jš 11,15.23).

Očito je da slušanje Božjega glasa, vjerovanje i poslušnost moraju biti prioriteti za svakoga tko želi osvojiti svoju Obećanu zemlju.

Pišite dnevnik i zamolite Gospodina da vam govori o ključnim uvjetima s gornjega popisa koje morate ispuniti da biste osvojili svoju Obećanu zemlju.

Iz knjige “Kako čuti Božji glas: 4 ključa” autora Marka i Patti Virkler.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh