Svjedočanstva

HAGIOTERAPIJA

Oslobođena od mobbinga Kada sam to doživjela, spoznala sam snagu Onoga koji je u meni i po meni djelovao jer sam se otvorila za dobro, za ljubav, ljepotu i istinu. Postala sam snažna, ohrabrena i duhovno zdrava

mobbing

Foto: Unsplash,  Anthony Da Cruz


 

„Treniranje strogoće“ ili, modernije rečeno, mobbing, danas je sve prisutnija i nimalo bezazlena situacija, naročito u poslovnom svijetu. To se psihološko zlostavljanje odražava u 5 poznatih stupnjeva:

1. Neriješen sukob dovodi do poremećaja u međuljudskim odnosima i komunikacija prestaje biti prijateljska.

2. Potisnuta agresija prerasta u psihoteror; osoba se počinje osjećati manje vrijednom, gubi ugled, pravo glasa…

3. Zlostavljana osoba postaje „dežurni krivac“ za sve propuste u kolektivu i na radnom mjestu.

4. Očajnička „borba za opstanak“ žrtve: javlja se kronični umor od izgaranja na radnom mjestu.

5. Osoba ne vidi izlaz iz problema, napušta posao te često obolijeva od kroničnih bolesti i dolazi do psihosomatskih poremećaja.

Ovo je najrealnija i nažalost sve prisutnija situacija sustavnog gaženja čovjekova dostojanstva.

Bila sam školski primjer iz točke 4., doslovno sam se ubijala od posla kako bih dokazala da sam sposobna i kvalitetna, ali uzalud

Čovjek je ponižen, uvrijeđen, potišten, nesiguran, nepovjerljiv, preplašen. To su rane na njegovoj duhovnoj duši koje mu oduzimaju svu snagu, gubi središte svojega bića, javlja se očaj, besmisao, ovisnost, osjećaj krivnje, odbačenost.

Bila sam školski primjer iz točke 4., doslovno sam se ubijala od posla kako bih dokazala da sam sposobna i kvalitetna, ali uzalud. Problem uopće nije bio u tome. Što sam više tražila razloge, sve više sam tonula i postajala sve nemoćnija i izgubljenija. I kad svi moji pokušaji nisu donijeli ništa, kada su svi moji napori, dokazivanja i pitanja izgubili smisao i ostali bez odgovora, tada sam (iako uz otpore) svoju situaciju predala u Stvoriteljeve ruke i odlučila prihvatiti tu osobu sa žaljenjem, shvatiti da je slaba i da jedino ako se odlučim na opraštanje toj osobi, mogu izaći iz zla u slobodu.

Snažna, ohrabrena i duhovno zdrava

Taj cijeli hod trajao je godinu dana. Rasla sam i padala, ali nisam odustajala. Polako je iz mene nestajalo gorčine, ljutnje, i javljala se sućut, sažaljenje, dok na kraju nisam počela tu osobu ljubiti i prihvaćati je takvu kakva jest. Kada sam to doživjela, spoznala sam snagu Onoga koji je u meni i po meni djelovao jer sam se otvorila za dobro, za ljubav, ljepotu i istinu. Postala sam snažna, ohrabrena i duhovno zdrava.

Shvatila sam da imam samo sebe i zato sam samoj sebi bila jedina šansa. Povratila sam pogaženo dostojanstvo, počela sebe ljubiti, usprkos svemu i svakomu, i prihvatiti sebe i svoj život iz ruku svojega Spasitelja.

Hagioterapija ti istinski pomaže da se vratiš svojim korijenima, svom Stvoritelju, komunikaciji s Njime, s drugim ljudima i sa samim sobom

Ne daj se, čovječe! Stvoren si tako čudesno! Hagioterapija ti istinski pomaže da se vratiš svojim korijenima, svom Stvoritelju, komunikaciji s Njime, s drugim ljudima i sa samim sobom. Ona te podiže na duhovnu razinu i tada postaješ sposoban ozdravljati svoju ranjenu dušu. Ona te usmjerava na dobro, na bitak koji je apsolutno dobro, ljubav, ljepota i istina.

Branka Patafta, Hagio.hr; Book.hr

Informaciju kako postati suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh