Duhovnost

POTICAJ

Osjećate se obeshrabreno? Isprobajte 3 ohrabrujuće odluke sv. Male Terezije Kako nam mudrost svete Male Terezije može pomoći da prevladamo malodušje?

Foto: Unsplash,  Ethan Sykes

 

Znamo da radost mora biti jedno od najvažnijih obilježja kršćanina, a naučiti pronaći smisao u patnji može biti izvor vjere i svjedočanstvo za druge. Ali, što učiniti kada ne možemo vidjeti „svjetlu stranu” i pronaći smisao u patnji?

Kušnje svete Male Terezije

Poznata po svom slavnom tzv. „malom putu”, sveta Mala Terezija bila je velika svetica koja je svoju ljubav prema Bogu živjela u najjednostavnijim i najobičnijim poslovima svakodnevnog života. Ona se, međutim, suočavala s neprestanim upadanjem u malodušje i beznađe. Unatoč težnji za svetošću, često je osjećala da to nadilazi njezine mogućnosti.

Kad god bi malodušnost dovela u iskušenje svetu Tereziju, njezina je prirodna reakcija bila: „Ne mogu to učiniti.” Pobjeđivala je te kušnje usmjeravavši svoje srce na nadu i optimizam, jer je znala da Bog neće tražiti nemoguće.

3 ohrabrujuće odluke sv. Male Terezije

1 „Borit ću se protiv svog ponosa”

Time ponovno podsjeća na važnost poniznosti kao puta za njezin Mali put. Malodušnost je za nju bila i oblik ponosa!

2. „Povjerit ću se Djevici Mariji moleći ‘Spomeni se’”

Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo,
kako se nije nikada čulo da si ikoga zapustila
koji se k tebi u zaštitu utekao,
tvoju pomoć zatražio
i tvoj zagovor zamolio.
Ovim pouzdanjem obodren utječem se i ja k tebi, Djevice djevica.
K tebi, Majko, dolazim;
pred tobom, eto, stojim ja, grješnik, i uzdišem:
nemoj, Majko vječne Riječi, prezreti mojih riječi,
nego ih milostivo poslušaj i usliši.
Amen.

3. „Neću se obeshrabriti”

Čini se jednostavno (i čak nekako očito), ali svetica je otklonila osjećaj obeshrabrenosti jednostavno rekavši „neću se obeshrabriti”.

Srce koje je puno povjerenja u Boga zna da On ima najbolji plan za nas, bez obzira na našu trenutnu situaciju. Naše čežnje za svetošću ne samo da su moguće, nego su plod želja samog Boga koji nas ne bi tjerao da poželimo neostvarivo.

Church pop; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh