Roditelji i djeca

POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA

Osjećate li se potpuno preplavljeno kao nova mama? Jedan tekst solidarnosti sa svim novopečenim majkama koje prolaze teško razdoblje prilagodbe

Foto: Unsplash,  Isaac Quesada

 

Gušila sam se. Suze, krv, mlijeko, kakica – sve to nakon poroda za mene je bilo jednostavno previše. Dodajte tome nedostatak sna i nemogućnost da shvatim što mi je potrebno – ili, ako i shvatim, kako priopćiti što mi je potrebno. Čak je i povezivanje s tom novom malom osobom bilo teško jer su osjećaji preopterećenosti i nesigurnosti bili tako jaki.

Imati dijete je težak posao, ali imati dijete po prvi put nevjerojatno je izazovno

Imati dijete je težak posao, ali imati dijete po prvi put nevjerojatno je izazovno.

Ne samo da imate sićušnu, potpuno ovisnu osobu o kojoj morate brinuti, već se vaš život u potpunosti mijenja: fokus koji je do sada bio na tebi i supružniku sada je u potpunosti usmjeren na malu osobu, osobu koja nema obzira prema vašim planovima i nema mogućnosti komuniciranja ili sudjelovanja u vašem životu na jednostavan način.

Srećom, rano sam shvatila (prilikom svog šestotjednog posjeta liječniku nakon poroda – gdje sam gotovo cijelo vrijeme plakala) da sam vrlo depresivna. Uz savjetovanje i lijekove, ponovno sam se polako počeo osjećati kao ja tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

To nije odnijelo poteškoće u prilagodbi na nov život i pronalaženju novih ritmova i rutina, ali mi je pomoglo da se barem osjećam kao ja dok se nosim s tim te mi je pomoglo smanjiti iscrpljenost od plakanja više puta dnevno.

Često sam razmišljala o tom razdoblju života u narednim godinama. Od tada sam imala još dva postporođajna iskustva i oba su bila beskrajno bolja od onog prvog. Što je činilo razliku? Što bih rekla sebi tada iz onoga što sada znam?

Prilagođavaš se na mnoge stvari, stoga samo budi strpljiva sama sa sobom!

Prvo bi si rekla…
„Ovo će biti jako teško. Neće svaki put biti ovako. Prilagođavaš se na mnoge stvari, stoga samo budi strpljiva sama sa sobom!” Ako očekujete da će ovo vrijeme biti izazovno, moglo bi vam pomoći da se osjećate manje zaslijepljenim i time manje preopterećenim.

Drugo što bih si rekla…
„Ako netko ponudi pomoć, prihvati.” Stvari koje trebate, čak i ako toga niste svjesni: hrana, voda za piće, nekoliko minuta za tuširanje i malo vremena za spavanje. Ostati hidriran i dobro nahranjen ključan je za vaše dobro stanje, a još više ako dojite.

Može biti vrlo izolirajuće biti sam s novorođenčetom, a imati nekoga s kim možete razgovarati dok, na primjer, slažete rublje nekoliko minuta, može učiniti čuda za vaše mentalno zdravlje

Zamolite nekoga da dođe sjediti s bebom dok se tuširate i odrijemate 10 minuta. Ako netko kaže, „javi mi ako ti što treba”, recite „da, molim te dođi na sat vremena i ponesi grickalice”. Može biti vrlo izolirajuće biti sam s novorođenčetom, a imati nekoga s kim možete razgovarati dok, na primjer, slažete rublje nekoliko minuta, može učiniti čuda za vaše mentalno zdravlje.

Treća stvar koju bih si rekla…

Ne skraćujte porodiljni/roditeljski odmor. Radila sam od kuće sa sinom, ali voljela bih da nisam, da sam odgodila posao. S njim se moglo raditi, ali teško!

Isplatit će se za vaš oporavak – i psihički i fizički.

Razdoblje nakon poroda je izazovno, ali neće trajati zauvijek. Drži se.

Sveta obitelji, moli za nas!

Cecilia Pig, Aleteia; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh