Duhovnost

OSJEĆAJ ‘VIŠE’ VRIJEDNOSTI O. Augustyn Pelanowski o ‘religioznosti’ koja može biti opasna za naše spasenje „Religiozni su bili farizeji, a grešni su bili Marija Magdalena i Zakej. Ne znači to da treba griješiti kako bi se spasili, već treba priznati grešnost! Treba izbjegavati stvaranje aure važnosti i prestiža.“

O. Augustyn Pelanowski o 'religioznosti' koja može biti opasna za naše spasenje

Isus nije htio biti netko u očima ljudi! Nije htio u ovom životu ostvariti karijeru kao kralj! Nije htio biti ministar niti dvoranin niti satnik niti cijenjeni pismoznanac. Neki iskorištavaju svoj duhovni položaj ili društvenu funkciju ili vjerski angažman, kako bi zadivili druge i zauzeli trajne pozicije na svijećnjaku povijesnih likova.


„Ponekad religioznost može biti opasnija za spasenje od samog grijeha…“

Isus se nije prikazivao kao netko tko bi bio asketskiji od Ivanovih učenika ili od farizeja, niti je demonstrirao svoju bezgrešnost kada su govorili o Njemu kao o prijatelju grešnika i carinika, pijanica i izjelica. Bio je tako svet da nije morao drugima dokazivati svoju svetost. Nije mu bilo stalo do vlastitog osjećaja više vrijednosti, već do Očeve slave. Ponekad religioznost može biti opasnija za spasenje od samog grijeha! Mada se čini to hulom.

„Uvijek kada bih se osjećao nedovoljno cijenjen, htio sam biti precijenjen…“

Religiozni su bili farizeji, a grešni su bili Marija Magdalena i Zakej. Ne znači to da treba griješiti kako bi se spasili, već treba priznati grešnost! Treba izbjegavati stvaranje aure važnosti i prestiža. Čekam na taj trenutak kada će me oni koji su me hvalili na sva usta početi pogrđivati. Čekam takvu fazu kada neću biti nitko i ništa kako bih se povukao u sjenu. Ako ima ikoga tko mi uistinu pripisuje „izbaviteljsku“ zaslugu, treba me odbaciti kao bezvrijedna stvora. Ako bih kome trebao pomoći pri spasenju, morao bih ga udaljiti od sebe.

Zar ne, zvuči to uvredljivo i izaziva na bunt? Bunt nekoga tko bi htio biti uvijek obljubljen! Uvijek kada bih se osjećao nedovoljno cijenjen, htio sam biti precijenjen…

Ulomak iz knjige o. Augustyna Pelanowskog Odlasci. Više o knjizi možete saznati OVDJE. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Odlasci“

Vjerujem da Otac koji je na nebesima ima za svakoga od nas svoj plan i da je u stanju, sa svakog našeg puta, gdje god bili, vratiti nas k Sebi. A doći k Njemu – najveći je čovjekov uspjeh.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh