Evangelizacijski susreti

OSIJEK, 21. LIPNJA: PREMIJERA FILMA O NAJPOZNATIJEM MARIJANSKOM SVETIŠTU U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI // Dođite na besplatnu premijeru dokumentarca koji je osvojio Veliku nagradu na Festivalu hrvatskih katoličkih filmova Osječko-baranjska županija i Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika pozivaju vas na premijeru filma Gospa od utočišta, redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića

Gospa od utočišta

Foto: Gospa od utočišta

 

Film sniman na autentičnim mjestima, sadrži izjave svjedoka…

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora.

Nagrada za najbolji film, i najbolju glazbu!

Na nedavno održanom osmom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova koji se održavao u marijanskom svetištu na Trsatu film Gospa od utočišta, nagrađen je Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film festivala i nagradom za najbolju glazbu.

Hodočasnički film iz kojeg pršti zanos, nada, ljubav i vjera

Žiri u ovome dokumentarcu, kako stoji u obrazloženju, prepoznaje rad istinskog vjernika i teološkog znalca koji svakim kadrom ove velike priče to jasno i pokazuje. Segarićev film oličenje je onoga klasičnoga vjerskoga, hodočasničkoga filma iz kojeg pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njezinih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu film dobio neke metaforične značajke dostojne evanđeoskih zapisa.

Kako se ostvarila ova filmska ‘avantura’

U tu filmsku avanturu zvanu nezavisni dokumentarni film krenula je prije sedam godina mala jurišna postrojba domaćih filmaša predvođenih redateljem Srđanom Segarićem na poziv Antuna Ivankovića iz Tovarnika, inicijatora projekta.

Film je rađen u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, a financijski su ga podržali: Osječko-baranjska županija, župa Pohođenja Blažene Djevice Marije – Aljmaš i Grad Osijek.

Premijera filma održat će se u srijedu, 21. lipnja 2017. u velikoj kongresnoj dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, J. J. Strossmayera 58, s početkom u 20 sati.

Ulaz je besplatan!

Isječak iz filma možete pogledati ovdje:

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh