Roditelji i djeca

KAKO MOLITI ZA SVOJU ODRASLU DJECU

Oprostiti svojemu odraslom djetetu sve ono čime me moglo povrijediti, razočarati, zanemariti ili naljutiti Razočaranje je još jedan lako prikriven osjećaj što ga možemo gajiti prema svojoj odrasloj djeci kada god ne ispune naša očekivanja, bila ona opravdana ili ne. Time želim reći kako naša očekivanja za neko od naše djece mogu biti i nerealna, ali smo mi svejedno razočarani. Potrebno je Gospodinu prikazati i predati svako razočaranje, kako bismo svojemu odraslom djetetu mogli u potpunosti oprostiti što nas je razočaralo.

Oprostiti svojemu odraslom djetetu sve ono čime me moglo povrijediti, razočarati, zanemariti ili naljutiti

Foto: Shutterstock

 

Priznajte Gospodinu osjećaje

Zamolite Gospodina neka Vam objavi gajite li u sebi i najmanje nepraštanje prema bilo kojemu od svoje odrasle djece – a to uključuje i Vaše zetove i snahe. Veoma je važno to učiniti, kako između vas ne bi bilo nikakvih prepreka. Ako su se ponijeli neodgovorno, grubo, nepromišljeno, bezobzirno ili su učinili nešto što Vas je povrijedilo, priznajte Gospodinu te osjećaje. To uistinu valja prepoznati jer su roditelji uglavnom uvjereni kako svojoj odrasloj djeci baš ništa ne zamjeraju. Ne sviđa nam se kada takvo što prepoznajemo u drugima te sasvim sigurno ne želimo biti njima slični. No istina jest kako se slične misli ipak nastanjuju u našim srcima.

Razočaranje je još jedan lako prikriven osjećaj što ga možemo gajiti prema svojoj odrasloj djeci kada god ne ispune naša očekivanja, bila ona opravdana ili ne. Time želim reći kako naša očekivanja za neko od naše djece mogu biti i nerealna, ali smo mi svejedno razočarani. Potrebno je Gospodinu prikazati i predati svako razočaranje, kako bismo svojemu odraslom djetetu mogli u potpunosti oprostiti što nas je razočaralo.

Molite Gospodina neka Vam pokaže što trebate reći, ako je nešto uopće uputno kazati. On će znati odabrati pravi trenutak i podariti Vam prave riječi…

Ako svojoj odrasloj djeci ne oprostite ono što su učinila u prošlosti, može Vam se dogoditi da im to kasnije predbacite. Jednako tako, možda ćete svojemu odraslom djetetu trebati izreći kako mu opraštate neku određenu stvar, no svakako prije toga molite za mudrost Božju. Ono možda niti ne zna da ste mu nešto zamjerali pa nije pametno da mu sada to govorite, osim ako će to raščistiti ili ozdraviti neku određenu situaciju između vas.

Nemojte reći: „Opraštam ti što si se ponio/ponijela kao budala i osramotio/osramotila našu obitelj.” Recite radije: „Uviđam da sam ti predbacivao/prebacivala tvoje pogreške i prema tebi gajio/gajila nepraštanje. Jako mi je žao i molim te da mi oprostiš. Želim da znaš kako ti opraštam sve prošle pogreške i molim te da i ti meni oprostiš moje.”

Molite Gospodina neka Vam pokaže što trebate reći, ako je nešto uopće uputno kazati. On će znati odabrati pravi trenutak i podariti Vam prave riječi. Ujedno će i pripraviti srce Vašega odraslog djeteta, kako bi moglo prihvatiti Vaše riječi.

Gajite li nepraštanje prema zetu ili snahi, moj je savjet da to iznesete Gospodinu prije nego što se obratite njima

Gajite li nepraštanje prema zetu ili snahi, moj je savjet da to iznesete Gospodinu prije nego što se obratite njima. Neka Vam srce bude izmireno s Gospodinom. Taj je odnos veoma osjetljiv i iznimno vrijedan. Mnogo je toga na kocki i previše je prostora za moguće pogubno nerazumijevanje. Moj Vam je savjet obratiti se zetu ili snahi s molbom za njihovo opraštanje. Primjerice, možete reći: „Moram te zamoliti oproštenje za nešto što sam rekao/rekla.”

Nemojte im govoriti kako Vi njima opraštate, ako Vas oni sami ne zatraže oproštenje. Nemojte, dakle, zetu reći nešto poput: „Opraštam ti što si mi odveo kćer i upropastio joj život.” Jednako tako, nemojte reći snahi: „Opraštam ti što si potrošila sav novac mojega sina pa se sada mora boriti kako će spojiti kraj s krajem.” Zapamtite da želite da unuci, jednom kada ih dobijete, budu dijelom i Vašega života.

Iznimno je važno oprostiti svojoj odrasloj djeci. Zamolite Gospodina za pomoć. Zamolite Ga neka Vam otkrije sve ono što Vi sami možda ne vidite. Smatrate li da bi Vaša odrasla djeca trebala od Vas tražiti oproštenje, molite da budu u stanju to učiniti. Međutim, ne čekajte na to. Krenite s onime što Vi znate i molite da se isto dogodi i u njihovim srcima.

Iz knjige „Kako moliti za svoju odraslu djecu“ Stormie Omartian. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh