Svjedočanstva

ZLOČIN IZ 1992. GODINE

Oprostila je nasilniku koji joj je pokušao oduzeti život. I sudac je zaplakao… U travnju 1992. godine pozornost javnosti skrenulo je jedno neobično suđenje.

Svjedočanstvo jednog novinara o neobičnom sudskom procesu: Oprostila je nasilniku koji joj je pokušao oduzeti život, i sucu su potekle suze…

Foto: Shutterstock

 

U sudnici se nalazila trideset trogodišnja žrtva strašnog zločina i dvadeset dvogodišnji mladić koji je godinu prije toga provalio u njezin stan, pucao joj u prsa, zlostavljao ju, a onda stavio jastuk na njezinu glavu i još jednom povukao obarač. Nekim čudom ona je preživjela, jer je njezina podlaktica skrenula metak.

„Ne želim da pati; ja sam patila dovoljno za oboje“

Napadač je uhvaćen i osuđen, a žrtva je pozvana govoriti prilikom izricanja presude. Siguran sam kako je sudac očekivao od nje da ogorčeno osudi optuženog, te da zahtijeva najstrožu moguću kaznu. Međutim, žrtva je bila kršćanka i premda je rekla kako misli da bi optuženog trebalo zatvoriti i kazniti, radi zaštite društva, također je rekla sucu: „Ja nisam za osvetu. Osveta ne bi promijenila ono što se dogodilo, a mene bi samo otrovala. Želim pomoći ovom čovjeku. On je bolestan, očigledno mu je potrebna pomoć, a ja bih voljela da on dobije tu pomoć kako bi jednoga dana ponovno mogao biti slobodan čovjek. Ne želim da pati; ja sam patila dovoljno za oboje. Želim ono što je najbolje za njega i, uz Božju pomoć, želim mu oprostiti.”

Na ove riječi, sucu su potekle suze! Izvještavao sam kao službeni novinar s puno sudskih procesa, ali nikada prije nisam vidio da sudac plače.

Kada se je pribrao, sudac je rekao: „Dirnula me je do suza priroda njezina opraštanja. Neobično je da žrtva tako užasnog nasilja ima toliko snage i ljubavi za praštanje. I mislim kako ona odražava sve najbolje što postoji u ljudskoj prirodi.”

 

Svjedočanstvo jednog novinara

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh