Brak i odnosi

ODGOVORNI SMO ZA TO KAKO ĆEMO REAGIRATI

Ono što je u srcu izaći će na vidjelo Najjednostavnije je za sve okriviti drugu stranu, zar ne? No ako krenete putem optuživanja, počet ćete sebe doživljavati kao žrtvu i propustit ćete Božju nagradu.

Odgovorni smo za vlastite reakcije

Foto: Shutterstock

 

Razmislite o zrnu pijeska. Kada pijesak čovjeku uđe u oko, to ga iritira, može se inficirati, a u krajnjem slučaju dovesti i do gubitka vida. No ako to isto zrno pijeska uđe u neku morsku školjku (npr. kamenicu), premda će je to također iritirati, u konačnici će nastati biser. Kako zbog istog zrna pijeska u jednom slučaju dolazi do sljepoće, a u drugom do nastanka prekrasnog bisera? Naime, pijesak je sredstvo preko kojeg se otkrivaju unutarnja svojstva oka i kamenice. Tako je i u braku: kada u suživotu s vašim bračnim drugom dođe do iritacije, u vama može doći do „infekcije“ ili, ako to dopustite, bisera.

Drugi je primjer kada na suncu stoje maslac i glina. Maslac će se otopiti, a glina stvrdnuti. Naime, sunčeva toplina otkriva unutarnja svojstva maslaca i gline.

Odgovorni smo za svoje reakcije

Možda vas ponašanje vašeg supružnika ponekad iritira. Osjećate da ste pod pritiskom jer on/ona od vas nešto očekuje. To je ta „toplina“ koja djeluje na vas i u takvoj su napetoj situaciji pred vama dva izbora: reagirati po Božjem ili na grešan način. Najjednostavnije je za sve okriviti drugu stranu, zar ne? No ako krenete putem optuživanja, počet ćete sebe doživljavati kao žrtvu i propustit ćete Božju nagradu.

U takvoj napetoj situaciji recite samima sebi: „Kao zrela osoba s unutarnjom slobodom izbora, znam da sam sam/a odgovoran/a za način na koji ću reagirati.“ To nije jednostavno učiniti. Jedan mi je muž rekao da se on često osjeća kao njezin otirač, ali on kaže: „Ohrabrujuće je znati da Isus promatra kako ću reagirati prema svojoj ženi i da je spreman nagraditi me ako mu pritom ugodim svojim ponašanjem. Drugim riječima, odgovoran sam za svoju reakciju, ali znajući da me Isus promatra, lakše mi je ljubiti svoju ženu bez obzira na njezin stav prema meni.“

Ulomak iz knjige „Ljubav i poštovanje” autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh