Osobni razvoj

ONO ŠTO IZLAZI IZ MENE, ODRAZ JE ONOGA ŠTO JE U MENI

Navike koje će nam pomoći obnoviti naše srce Većina nas uspijeva kontrolirati ono što izgovara; barem ono što govori vanjskom svijetu. Međutim, koliko god pazili što govorimo, ono što nam je na srcu, naposljetku uvijek kažemo ili pokažemo svojim ponašanjem, čime svoje bližnje često razljutimo. Stanje našega srca će posve određivati smjer u kojem će ići naš brak, te odnosi s drugim ljudima.

4 navike za obnovu našega srca

Foto: Shutterstock

 

„Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onečišćuje čovjeka“ (Mt 15,18).

Ono što izlazi iz mene odraz je onoga što je u meni. Pastor crkve North Point u Atlanti, Andy Stanley, kaže: kaže: „Sveto ponašanje iziskuje sveto srce“. Kakvo je tvoje srce? Treba li tvome srcu provjera?

Sveto Pismo nam govori da se ono što nam je u srcu – prelijeva, izlazi iz naših usta. Dakle, ako bi htjela promijeniti ono što izlazi iz tebe, moraš dopustiti Duhu Svetom da promijeni ono što se nalazi u tebi – tvoje srce!

Većina nas uspijeva kontrolirati ono što izgovara; barem ono što govori vanjskom svijetu. Međutim, koliko god pazili što govorimo, ono što nam je na srcu, naposljetku uvijek kažemo ili pokažemo svojim ponašanjem, čime svoje bližnje često razljutimo. Stanje našega srca će posve određivati smjer u kojem će ići naš brak, te odnosi s drugim ljudima.

Četiri uzroka srčanih problema

Kao žene i majke, ali i kao kćeri i prijateljice, možemo na svoje bližnje utjecati puno više nego što mislimo. Bez obzira vjerujemo li u to ili ne, na druge utječemo svojim srcem. Kakvo je stanje tvoga srca, takav će biti i tvoj utjecaj. Dakle, s čime započeti?

Najprije moramo razumjeti četiri faktora koji određuju zdravlje našega srca. Andy Stanley ih naziva: „četiri uzroka srčanih problema“. To su: KRIVNJA, LJUTNJA, POHLEPA I LJUBOMORA.

Krivnja kaže: „Dugujem ti. Nešto sam ti učinio i dugujem ti, ali ne želim to platiti. Naudio sam ti, ali ne želim to priznati, i zato skrivam svoje srce od tebe.“ Krivnja gradi zidove, razdvaja ljude. Ona šteti intimnosti i nikada ne dopušta da se razviju kvalitetnije veze.

Ljutnja kaže: „Duguješ mi. Povrijedio si me, uzeo si od mene, opljačkao me, prevario, upropastio moj brak, upropastio moj posao itd. Ostat ću svezana u čvor sve dok mi ne platiš.“ Ljutnja je vjerojatno jedan od najčešćih uzroka srčanih problema. Teško je biti u vezi s ljutitom osobom. Ljutnja razara veze. Stvara gnjev i gorčinu. Ako potisnemo ljutnju, naše rane neće nikada zacijeliti, jer takva ljutnja uvijek iznova guli ‘krastu izdaje’.

Pohlepa kaže: „Dugujem sama sebi. Što je moje, moje je, a moj bi trebao biti i dio tvog bogatstva“. Većina nikada ne bi priznala svoju pohlepu; opravdava je tvrdnjom „oprezno raspolažem svojim novcem“. Savjesni kršćani idu dotle da kažu i „ja sam dobar upravitelj“. Pohlepa se javlja i u vezama; tada partner misli: „Ti si važan, ali ne onoliko koliko su važni moji problemi“. Pohlepa se očituje u neprestanom natjecanju; poslom, kućama, automobilima, iznosima na bankovnim računima… Pohlepa rezultira materijalizmom, a znamo kamo to vodi, zar ne?

Ljubomora kaže: „Bog mi duguje. Ti imaš bolju kuću, automobil, supruga, djecu, tijelo… od mene, a ako je Bog sama dobrota, On bi sve to dao i meni. Bog mi duguje!“ To vodi do nezadovoljstva onime što vam je Bog dao, ili što je učinio u vašem životu. Ljubomora rađa nesigurnošću, i zbog nje ste u opasnosti da nikada ne budete zadovoljni svojim životom, i onime što jeste.

Što učiniti? Koji je recept za zdravo srce? Počnite tražiti: „Bože, promijeni moje srce!“ Ovdje treba upozoriti da to nije ni lak ni bezbolan proces. Međutim, ako želite da se vaše srce i život promijene, taj je proces neophodan.

Četiri navike za zdravo srce

Pastor Stanley navodi „četiri navike za zdravo srce“:

Krivnja: Priznajte! Ispričajte se! To je jednostavno i učinkovito. Krivnje ćete se riješiti ako je priznate i ispričate se. Iako to nije lako, to je jedini način da izađete iz ropstva u kojem vas krivnja drži.

Ljutnja: Oprostite! Morate ustanoviti što vam bližnji duguju, i onda taj DUG OTPUSTITI! OTPUSTITE GA! Odlučite: „Oni mi više ne duguju“. Teško? Jest! Bolno? Vjerojatno da. Neizbježno? Apsolutno! Ali ako se želite riješiti ljutnje, morate oprostiti! Opraštanje je najbolji način da budemo milosrdni.

Pohlepa: Dajte! Darivanje uništava snagu pohlepe. Možda nećete biti radosni zbog svoga davanja, ali dobra je vijest da Bog, kada je rekao da voli radosna darivatelja, nije rekao da darivatelj nužno mora biti radostan. Počnite davati! Darivanje će uništiti snagu pohlepe u vašem srcu. Vaše će se srce početi mijenjati kada počnete davati.

Ljubomora: Slavite! Kada netko dobije nešto što želite vi, čestitajte mu! Počnite slaviti tuđe pobjede. Dijelite komplimente lijepima, mršavima, inteligentnima, bogatima… koje ste potajno mrzili. Bolno? Vjerojatno! Potrebno? Definitivno!

Četiri pitanja

Neki se sada vjerojatno pitaju „koji je od ovih problema, problem moga srca?“ Najbolji način da saznate jest da to upitate nekog vama bliskog. Vaši bližnji sigurno znaju koji je vaš problem, jer ga svakoga dana osjete na svojoj koži. To bi za vas mogla biti zagonetka, ali za njih nije. (Naravno, pitajte ih tek nakon što sami sebi obećate da se nećete naljutiti! Jer, upamtite, želite zdravo srce!)

Dakle, kakvo je vaše srce? Je li s njim sve u redu? Ima li u njemu nekih tajni? Skriva li se u njemu ljutnja? Ljubomora? Isus je rekao: „Ja imam rješenje: Priznaj, oprosti, daj i slavi!“

Kada navečer legnete u krevet, postavite si četiri pitanja:

  1. Imam li kakve tajne?
  2. Ljutim li se na koga?
  3. Koga bih mogla blagosloviti?
  4. Na koga sam ljubomorna?

Ako budete činili tako, učinit ćete si veliku uslugu; izmijenit će se vaše srce, pa tako i vaš život! Obećajem!

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh