Osobni razvoj

JOSIPOV DOM

Ondje gdje vlada požuda, neće se razviti ljubav Ako, zahvaljujući čistoći, dajemo šansu postojanju Isusove ljubavi među nama, suzdržavajući se od požude posebice tijekom zaručničkog razdoblja, odricanje dopušta razvijanje drugih osjećaja

par skače, srca na nebu, lustracija ljubavi

Foto: dilan dinuka, Shutterstock

 

Kad je požuda u odnosu dvoje ljudi koji se vole na prvom mjestu, nakon nekog vremena iz njih nestaju viši osjećaji, poput suosjećanja, razumijevanja, posvećivanja sebe, milosrđa, vjerovanja, mogućnosti opraštanja, strpljivosti, radosti, mira u srcu, osjećaja sigurnosti, dogovora. Požuda je kao rajsko drvo koje zaklanja i baca u sjenu duševne vrijednosti – uzrokuje isisavanje i uvenuće sposobnosti. Te sposobnosti duše za koje je čovjek određen i koje su mjerilo čovječanstva čine nas sposobnima za ljubav koja se komu posvećuje, a to je ono što Bog želi, jer samo u takvoj ljubavi čovjek može osjetiti sreću. Ondje gdje je požuda, odnosno iskorištavanje koga – ljubav se neće razviti. (…)

Može se čak vlastitu ženu ili vlastitog muža žudjeti kao predmet

Bog nam u desetoj zapovijedi govori: „Ne poželi ženu bližnjega svoga.“ Znači li to da svoju „ženu“ ili svog „muža“ možemo poželjeti? Možda i možemo, ali smije li se? Požuda uvijek, prije ili kasnije, rađa nemir, stoga ne žudi ni za svojom ženom, ni za svojim mužem, kao ni za tuđim supružnikom; najbolje je ne žuditi ni za kim i ni za čim, pa ćeš živjeti sretno. Požuda je izrod žudnje. Može se čak vlastitu ženu ili vlastitog muža žudjeti kao predmet, zanemarujući osobu, vrijeđajući ponižavajuće i egoistično. Događa se da suprug koristi ženu, ali ne živi uistinu s njom, promatra ju kao lutku za napuhavanje ili prostitutku, a ne kao nekoga tko je voljena osoba i osoba koja voli. Sve je to, po mojem mišljenju, ishod predbračne nečistoće. (…)

Duhovna snaga u čovjeku izaziva najdublje osjećaje i zahvalnost za prisutnost druge osobe…

Ako, zahvaljujući čistoći, dajemo šansu postojanju Isusove ljubavi među nama, suzdržavajući se od požude posebice tijekom zaručničkog razdoblja, odricanje dopušta razvijanje drugih osjećaja. Dolazi do potpuno nove snage razumijevanja među ljudima, i u duhu i u jednoglasnosti. Ta duhovna snaga u čovjeku izaziva najdublje osjećaje i zahvalnost za prisutnost druge osobe, a kada okusiš te duboke duševne suptilnosti, iskusiš i unutarnji mir, kojim zaželiš darovati voljenu osobu.

 

 

 

Iz knjige „Josipov dom” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

Podatci za plaćanje nalaze se na ovoj poveznici.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh