Duhovnost

ONAJ TKO MOLI NE BOJI SE NIČEGA Fra Petar Ljubičić: Samo molitva daje mir i osposobljava nas za podnošenje svih životnih poteškoća „Čovjek koji moli, ne boji se budućnosti, ma kakva ona bila. Čovjek velike vjere i molitve zna da ide ususret onoj blaženoj sreći za koju je stvoren…” : )

Ponajprije, da bismo mogli moliti, potrebno je osigurati određeno vrijeme, i prostor, neki tihi kutak. Moliti možemo dok radimo, šećemo ili činimo bilo što. Ne smijemo raditi nešto drugo dok molimo, ali smijemo moliti dok radimo.

Što kad ne znamo kako moliti

Za vrijeme molitve potrebno je imati Božju prisutnost pred sobom. A to je i dar, to je milost Božja. Milost je ono što se prenosi s osobe na osobu, što jedna drugoj predaju. Milost je u biti Duh Sveti, Božja uosobljena ljubav koja nam se daruje. Upravo Duh Sveti, ta milost Božja, omogućava nam molitvu i ona je zapravo u nama sposobnost za molitvu, pa i molitva sama. Duh Sveti je onaj koji u nama moli i onda kada ne znamo ni što ni kako moliti. On se zauzima za nas (usp. Rim 8,26-27).

Vrlo je važno imati iskustvo molitve

Iskustvo molitve ima onaj koji je u molitvi doživio (iskusio) osobni susret s Bogom. Ako se istinski i žarko molimo, Bog nam dolazi u susret i uslišava našu molitvu.

Molitva nas oslobađa od zala

Povijest pokazuje da je molitva ljude oslobađala od zala, kako pojedince tako i narode. Već se u Djelima apostolskim govori kako je Petar noću bio izbavljen iz tamnice jer je Crkva neprestano molila za njega.

Za bitku kod Lepanta kaže se da je bila dobivena moljenjem krunice. Na Filipinima je prije nekoliko godina zaustavljen rat, jer je biskup glavnoga grada Manile naredio redovnicima da danonoćno u crkvama mole za mir i svim vjernicima da mole krunicu za zaustavljanje rata. Građanski je rat doista bio zaustavljen.

Bez molitve ne možeš biti istinski sretan

Čovjek je takvo stvorenje da ne može biti istinski sretan bez molitve. Bez molitve čovjek nema mira i nije sposoban podnijeti sve životne poteškoće. Bez molitve ne može istinski ljubiti, jer je Bog ljubav. Bez molitve čovjek ne može vjerovati i biti osvjedočeni vjernik. Vjera je čin povjerenja i predanja. Tek se u molitvi može susresti s Bogom i doživjeti povjerenje u njega.

Moliti se ne može bez vjere

Tek u molitvi razumijemo ispravno Božju riječ, proničemo je i sigurno možemo prihvatiti. Zato Isus kaže kako je sve moguće onomu koji vjeruje (usp. Mk 9,23).

Stoga su vjera i molitva neodjeljivo povezane. Bez vjere čovjek ne može moliti. A bez molitve ne može vjerovati.

Čovjek najprije počinje vjerovati na temelju onoga što je čuo o Bogu i na temelju povjerenja u onoga tko je već počeo moliti. U toj intelektualnoj vjeri ulazi u molitvu i susreće živoga Boga. Tako njegova vjera postaje živa, iskusna i osobni susret sa živim Bogom. Iz takve molitve njegova vjera postaje osobna i povjerljiva, u noj se oslanja na Boga, predaje mu svoj život i prima Božji život u sebe. Tako po vjeri Bog prebiva u našim srcima (usp. Tomislav Ivančić, A vi ovako molite).

Vjera je u životu čovjeka vrlo važna. Bez vjere ne možemo istinski živjeti. Vjera je potpuno povjerenje u onoga koji nas je stvorio i koji nam želi pomoći. Znajući to i živeći tako, prihvaćamo ovaj život. Živimo slaveći i hvaleći Boga. I to je naša molitva.

Onaj tko moli ne boji se ničega

Molitva nam pomaže da naša vjera iz dana u dan raste i bude što čvršća. Čovjek koji moli, ne boji se budućnosti, ma kakva ona bila. Čovjek velike vjere i molitve zna da ide ususret onoj blaženoj sreći za koju je stvoren. Zato je spreman strpljivo nositi svoj križ. Zna da vrijedi žrtvovati se, sve podnijeti kako bi stigao u luku vječnoga spasa.

Molitva mijenja!

Razgovarajući redovito s Bogom u molitvi, nakon nekoliko dana postajemo drukčiji. Osjećamo se radosniji, sretniji i spašeni.

„Čovjek koji jednom počne istinski moliti ne može više prestati. Molitva kao da postaje njegovo vlastito biće. Bez molitve čovjek je osuđen na smrt. Čovjekov život, naime ovisi o komunikaciji s Bogom. Stoga je čovjekova budućnost molitva.

Mogli bismo reći da je molitva otvaranje vrata u nebo ili da je molitva, zapravo već ulazak u nebo. Molitva je povratak izgubljenoga sina kući, vraćanje izgubljene ovce pastiru, izlazak iz mraka u svjetlo, prelazak iz smrti u život. Jasno je odatle zašto je važno naučiti dobro moliti Gospodinovu molitvu. Čovjek tek po molitvi može postati cjelovitim čovjekom“ (T. Ivančić, A vi ovako molite).

Autor: fra Petar Ljubičić, Kako danas naučiti moliti

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh