Duhovnost

DARIVANJE

Onaj koji dijeli milodare, postaje Božjom rukom Kad komu pomažem, tad se uistinu najbolje brinem za sebe, jer tako postajem miliji Bogu

Foto: Pixabay

 

Isus naglašava da motivacija za darivanjem mora biti potpuno lišena predumišljaja. Sam čin darivanja pak opasan je za darivatelja – u trenutku darivanja ispravno osjeća zadovoljštinu i osjećaj vrijednosti, ali oni se lako mogu preobraziti u oholu samohvalu. Takvo je ponašanje ružno jer u njemu više nema mjesta za brigu, suosjećanje, empatiju, nego se na njihovu mjestu pojavljuje težnja za samodopadnošću, iskorištavanjem čijeg siromaštva za osjećaj vlastite nadmoći i uzvišenosti.

Dok dijelimo milodare, dužni smo ne hvaliti se tim činom čak ni pred sobom, a da ne govorimo o drugima

Zato je učitelj iz Nazareta govorio: „Ti, naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!“ (Mt 6, 3 – 4) Dok dijelimo milodare, dužni smo ne hvaliti se tim činom čak ni pred sobom, a da ne govorimo o drugima. Trebamo ih tako dijeliti kao da ih ne dijelimo. Samo tad će to predstavljati lijep čin.

Sve što imamo, dano nam je od Boga, stoga je prije njegovo vlasništvo nego naše, a njegova volja je da pomažemo potrebitima

Milost bijaše temeljna osobina čovjeka kojeg su nazivali pravednikom – cadika. Biblija pak spoznaje milost prije kao obvezu nego kao sam čin milosrđa. Sve što imamo, dano nam je od Boga, stoga je prije njegovo vlasništvo nego naše, a njegova volja je da pomažemo potrebitima. Bog ipak dijeli s nama svoju brigu za druge i udjeljuje nam sredstva kojima bismo to činili u njegovo ime.

Kad komu pomažem, tad se uistinu najbolje brinem za sebe, jer tako postajem miliji Bogu

Onaj koji dijeli milodare, postaje Božjom rukom. Kad komu pomažem, tad se uistinu najbolje brinem za sebe, jer tako postajem miliji Bogu, a da ne govorimo o osjećaju samopoštovanja, koji raste sa svakim činom pomoći koju sam udijelio nekomu tko se nalazi u težoj situaciji od mene.

Iz knjige „Valovi milosti“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh