Osobni razvoj

OPROST

Okruži molitvom one uspomene kojih se najmanje želiš prisjetiti! Što veću nepravdu nastojiš oprostiti, to ćeš postići veću i savršeniju sličnost s Isusom

Okruži molitvom one uspomene kojih se najmanje želiš prisjetiti!

Foto: Pixabay

 

„No kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupke.“ (Mk 11,25)

Ali, postoje nepravde koje se čine neoprostivima. Da, zasigurno postoje i takve koje bole godinama i podsjećanje na njih samo nam zadaje daljnje udarce. Ipak, ako se odlučimo i potrudimo oprostiti, nadvladati ljutnju i žal, gorčinu i bol, više ćemo postati nalik na Isusa. Oprost se ne postiže jednom molitvom, jednom odlukom, već je proces koji počinje oslobađanjem tuge, pa čak i srdžbe, katkad plača, i ponekad je isprva usmjeren prema samom Bogu, potom onome kome je nanijeta nepravda i, naposljetku, onome tko nanosi nepravdu – što duže prisjećanje na nepravdu okružujem molitvom, upirući se k oprostu, tuga, srdžba i sram sve se brže povlače, a pojavljuju se smirenost, razumijevanje, pomirljivost, prihvaćanje i, naposljetku, oprost, te sam tada već toliko osnažen ljubavlju da ne samo da tako davna nepravda prestaje biti nepravdom nego čak u njoj otkrivam sličnost s našim Isusom i Njegovom Majkom.

Što veću nepravdu nastojiš oprostiti, to ćeš postići veću i savršeniju sličnost s Isusom

Oni su, od tako lošeg života, kako su znali, napravili bisere vječnog života i sada trijumfiraju nad zlom snagom milosrđa. Što veću nepravdu nastojiš oprostiti, to ćeš postići veću i savršeniju sličnost s Isusom.
Patnja i nesreće mogu biti vitlo spasenja, ne moraju za nas biti povod očajanju. O nama ovisi kako ćemo iskoristiti sve što nam se dogodilo. Morska bisernica prima kamičak koji je iznutra ranjava, ali godinama okružuje taj kamičak svojom bisernom masom i na kraju kamička više nema, ostaje samo biser. Tako će biti i s tvojim životom – okruži molitvom prije svega one uspomene kojih se najmanje želiš prisjetiti!

Ulomak iz knjige „Ranjeno svjetlo“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju u elektroničko izdanju, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh