Roditelji i djeca

MARY REED NEWLAND

Ohrabrite dijete da svjedoči svoju vjeru „Zašto ne nosiš sendvič s mesom za užinu petkom tijekom korizme? Zašto ne jedeš desert tijekom došašća? Zašto ponekad ideš u crkvu i tijekom tjedna?” Dajući odgovore na ova pitanja svojih vršnjaka, dijete počinje sudjelovati u laičkom apostolatu.

Dijete svjedoci vjeru

Foto: Shutterstock

 

Škola je prvo djetetovo iskustvo izvan njegova doma gdje ono drugima daje razlog nade koja je u njemu. „Budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama.” (1 Pt 3,15)

„Zašto ne nosiš sendvič s mesom za užinu petkom tijekom korizme? Zašto ne jedeš desert tijekom došašća? Zašto ponekad ideš u crkvu i tijekom tjedna?”

Možda neka djeca niti ne znaju zašto se u njihovoj kući petkom jede riba. Činom uzdržavanja od mesa spominjemo se Kristove žrtve na prvi Veliki petak. S tom svijesti lakše se odreći obilja hrane

Dajući odgovore na ova pitanja svojih vršnjaka, dijete počinje sudjelovati u laičkom apostolatu. Možda neka djeca niti ne znaju zašto se u njihovoj kući petkom jede riba. Činom uzdržavanja od mesa spominjemo se Kristove žrtve na prvi Veliki petak. S tom svijesti lakše se odreći obilja hrane. „Nije to uopće tako teško.”

Odricanje tijekom došašća oblik je pročišćivanja u pripremi za slavlje Isusova rođenja na Božić, a tako čistimo prvenstveno naše srce i naš um. Tijekom korizme vršimo pokoru kao naknadu za naše grijehe zbog kojih je Krist morao na križ i kako bismo čista srca pozdravili Boga Živoga na Uskrs.

Uzašašće ili Spasovo je blagdan koji se slavi četrdeset dana nakon Uskrsa, a katolička djeca tada s roditeljima odlaze na Misu (iako je četvrtak) radujući se što je Krist uzišao na nebo prije nas pripraviti nam mjesto. Na blagdan Svih svetih radujemo se što su mnogi muškarci i žene, rođeni s istočnim grijehom kao i mi, uz milost Božju bili više nalik Kristu i postigli svetost za svog zemaljskog života. Mnogo je drugih povoda za obiteljski odlazak na Misu tijekom tjedna, kao što su svetkovina našeg sveca zaštitnika i Blagovijest.

Na blagdan Bogojavljenja u mnogim je američkim katoličkim obiteljima običaj ispeći kolač u koji se sakrije figurica koja predstavlja Dijete Isusa. Dok se kolač reže, djeca s uzbuđenjem iščekuju koga će dopasti komad kolača s Djetetom Isusom.

A što slavimo na Valentinovo? Moj je sin to tako detaljno objasnio svojoj učiteljici da ga je ona zamolila neka na blagdan svetog Valentina sve to ispriča pred cijelim razredom. Naravno, nije propustio reći da svaka prava ljubav dolazi od Boga

Dvojici dječaka majka je komad tog kolača spremila u kutiju za užinu koju će pojesti u školi. Sutradan su njih dvojica jedva dočekali odmor kada se jede užina.

„Kolač malenoga Isusa, njam!”

„Što je to?” pitala su ih ostala djeca.

Njih dvojica su im tada objasnila što slave na Bogojavljenje i da tada mama napravi taj kolač.

„Baš bih volio da i mi to slavimo. I da mama ispeče kolač malenog Isusa.”

Svi možemo slaviti Bogojavljenje jer Krist se tada objavio svim ljudima. A što slavimo na Valentinovo? Moj je sin to tako detaljno objasnio svojoj učiteljici da ga je ona zamolila neka na blagdan svetog Valentina sve to ispriča pred cijelim razredom. Naravno, nije propustio reći da svaka prava ljubav dolazi od Boga.

Tijekom došašća jedna je djevojčica u školu donijela platnene lutkice koje prikazuju Mariju, Josipa i malenoga Isusa i sve one koji su s njima bili u štalici kada se Isus rodio. Lutkice je izradila njezina obitelj. Vidjevši to, učiteljica je djecu potaknula da sutradan u razredu naprave lutkarsku predstavu o prvom Božiću.

Vjera i uvjerenja koja proizlaze iz nje upravljaju cijelim našim životom, a ne samo jednim dijelom

Ništa od ovoga nije bilo proračunato, nego su djeca jednostavno svoju radost od doma prenijela u školu. Uostalom, roditelji ih uče da vjera prožima sve segmente njihova života.

Vjera i uvjerenja koja proizlaze iz nje upravljaju cijelim našim životom, a ne samo jednim dijelom. Ako zaboravljamo da su naše srce, naš um i naša duša stvoreni da budu prebivalište Duha Svetoga, tada svoju djecu puštamo da lutaju poput slijepca. Svjetlo je oduvijek bilo simbol učenja, a Krist je Svjetlo svijeta. Ljubav između Oca i Sina jest Duh Sveti. Naša djeca su obrazovana isključivo kada usvajaju znanja u odnosu na Istinu, kada se njima služe u službi Ljubavi i kada znaju da je na koncu svega vječni život.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh