Poučne priče

PRIČA SA SNAŽNOM PORUKOM

Ograda puna rupa

Foto: Shutterstock

 

Priča koja će nas podsjetiti koliku snagu imaju riječi koje izgovorimo…

 

Jedan je dječak imao vrlo lošu narav. Njegov ga je otac probao nagovoriti da se pokuša promijeniti. Dao mu je kutiju punu čavala i rekao mu da svaki puta kada izgubi kontrolu nad svojim ponašanjem, zabije jedan čavao u ogradu.

Prvoga je dana dječak zabio 37 čavala. S vremenom se je naučio kontrolirati i broj čavala koje je zabijao u ogradu se smanjivao. Dječak je shvatio da je lakše kontrolirati svoju ljutnju, nego svaki dan zabijati čavle u ogradu.

Konačno je došao i dan kada nije zabio u ogradu niti jedan čavao. Ponosno je rekao ocu tu vijest, a otac mu je na to uzvratio: „Lijepo, sine! Sad svakoga dana kada uspiješ kontrolirati svoje ponašanje, iz ograde izvadi jedan čavao.“

Dani su prolazili i dječak je konačno mogao reći svom ocu da čavala više nema. Otac je doveo sina pred ogradu.

„Odlično si to napravio, sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda više nikad neće biti ista. Kada u ljutnji kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, poput ovih rupa u ogradi. Kad povrijediš nekog čovjeka možeš mu se do kraja života ispričavati, ali rana će ostati zauvijek.“

 

Izvor: Wellbeingacademy

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh