Čitamo knjigu

IZ OVE SE KOŽE MOŽE

Odjednom sam bio motiviran rano ustajati i iskoristiti dan Shvatio sam da je važno svaki dan ustati iz kreveta i ne padati u depresiju. Samo rijeka koja teče ostaje čista, jasna i svježa

Foto: Pixabay

 

Moji planovi o samoubojstvu postali su stvar prošlosti

Silazak je bio jednako naporan kao i uspinjanje: od vjetra, pekle su me rane na vratu; boljeli su me prsti te pregibi koljena i laktova. Crne misli su se ponovno nadvile nad mojom glavom. „Imaš li posao?“ šaptale su mi. „Ne“, odgovorio sam sâm sebi, „ali potrudit ću se to promijeniti!“ Totalno sam se promijenio iznutra, bio sam ispunjen elanom. Moji planovi o samoubojstvu postali su stvar prošlosti. Usprkos svim bolovima i problemima nisam želio dići ruke od nade!

Smiješno, ali dan kada sam planirao okončati svoj život, preobrazio se u prvi lijepi dan nakon mnogo godina!

Te sam večeri isključio televizor i čitao Bibliju i još jednu poticajnu knjigu. Počeo sam kovati planove. „Kako da živim svrhovito? Kako da izvučem ono najbolje iz sebe?“ Išlo mi je prilično dobro. Smiješno, ali dan kada sam planirao okončati svoj život, preobrazio se u prvi lijepi dan nakon mnogo godina!

Pokušao sam korisno iskoristiti svoje slobodno vrijeme: puno sam se kretao, zdušno sam čitao knjige koje sam kupio…

Sljedećeg sam jutra ustao odmah u osam i nisam odugovlačio kao obično. Tako rano odavno nisam ustao. Započeo sam dan sav nabrijan i kupio si motivacijske knjige i priručnike sa savjetima o karijeri. Čak sam se radovao terapijama. Prije bih samo prozujao kroz njih jer sam se previše razočarao bezuspješnim metodama liječenja u prošlosti. Bio sam voljan aktivno sudjelovati. Pokušao sam korisno iskoristiti svoje slobodno vrijeme: puno sam se kretao, zdušno sam čitao knjige koje sam kupio i provodio sam vrijeme u čitaonici kako bih se obrazovao.

Nisam više želio misliti samo na sebe. Rijeka koja više ne teče počinje zaudarati

Iznenadio sam samog sebe. Odjednom sam bio motiviran rano ustajati i iskoristiti dan. Iako su me i dalje mučili gadni bolovi, pokušao sam ignorirati svoja ograničenja i usredotočiti se na svoje jake strane i sve ono lijepo što sam doživio toga dana. Nisam više želio misliti samo na sebe. Rijeka koja više ne teče počinje zaudarati. Voda koja kruži oko sebe, slijeva se u jednom viru ispod zemlje. Htio sam ostati u rijeci, teći naprijed, snažno, jasno, čisto, a ne zapasti u smrdljivu močvaru samosažaljenja. Shvatio sam da je važno svaki dan ustati iz kreveta i ne padati u depresiju. Samo rijeka koja teče ostaje čista, jasna i svježa.
Kad bih navečer pao umoran u krevet, osjećao sam se ispunjeno jer sam dobro iskoristio dan.

Ulomak iz knjige „Iz ove se kože može. Moje čudesno ozdravljenje“ autora Alexandera Eggera. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh