Duhovnost

Odgovornost za duhovno, duševno i tjelesno zdravlje

odgovornost za duhovno dusevno i tjelesno zdravlje book evangelizacija

Naša je moralna i kršćanska obveza da nastojimo biti zdravi i da svojoj djeci i onima za koje smo pravno i moralno odgovorni omogućimo uvjete u kojima će moći ostati zdravi ili ozdraviti ako obole.

Grijeh je uskratiti liječenje i grijeh je uskratiti Božje milosrđe po bolesničkom pomazanju i po molitvama za ozdravljenje (ne pružiti ih komu ili odgovoriti koga od njih),  a posebno po molitvama povezanima s karizmom ozdravljenja i čudesa. Ako odgovaramo teškog bolesnika od toga da ode na molitvu kod koga tko ima karizmu ili dar liječenja, činimo isto kao da ga odgovaramo od toga da ode u bolnicu kojemu dobromu specijalistu liječniku. Naravno, trebamo dobro razmisliti kojemu ćemo liječniku ići, ali isto tako i koga ćemo zamoliti za molitvu. Ne bi bilo mudro otići na molitvu nekomu tko nema nikakvih vidljivih ili prepoznatljivih plodova dosadašnjih molitava, tj. nekomu tko nema vjere.

Grijeh je uskratiti liječenje i grijeh je uskratiti Božje milosrđe po bolesničkom pomazanju i po molitvi za ozdravljenje (ne pružiti ih komu ili odgovoriti koga od njih), a posebno po molitvama povezanima s karizmom ozdravljenja i čudesa.

Nažalost, kad se dogodi teška bolest, u mnogim se obiteljima izbjegava govoriti o Bogu i Crkvi, da se bolesnika ne bi plašilo smrću. Dolazak svećenika za mnoge znači kraj života, a trebao bi značiti početak nade u ozdravljenje.

Bolesničko pomazanje, a tako i svaka druga molitva za ozdravljenje, nisu zamjena za medicinsku skrb, a isto tako medicinska skrb nije zamjena za Božje liječenje. Bog je stvorio liječnike i dao im znanja i mogućnosti da liječe mnoge bolesti, no postavio je i granice njihovim mogućnostima. Bolesnici su pred Bogom dužni koristiti svu dostupnu medicinsku skrb i na taj se način brinuti za svoje zdravlje, no isto tako trebaju znati da su Božje mogućnosti daleko iznad medicine i da se mogu pouzdati i u njegovu pomoć.

Neodgovorno i grešno se ponašamo kad u teškoj bolesti odmah u početku ne uključimo Boga u proces liječenja.

Proces liječenja može i treba biti ujedno i proces obraćenja i posvećenja, i to ne samo za bolesnika, već i za one koji će u bolesti biti s njime. Ako u pojedinim slučajevima bolesnik i ne ozdravi u tijelu, ozdravit će u duhu i duši, primit će Kristov mir, a što je najvažnije, bit će spreman za nebo.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh