Duhovnost

IMATE VELIKOGA SVEĆENIKA KOJI SUOSJEĆA S VAMA

Odgovori na najčešća pitanja koja si postavljaju ostavljene žene Sigurno vas proganjaju brojna pitanja! Ovdje donosimo nekoliko najčešćih s odgovorima i korisnim savjetima koji vam mogu olakšati cjelokupnu situaciju: i po pitanju vas samih, i po pitanju djece i po pitanju financija. Hrabro!

Odgovori na najčešća pitanja koja si postavljaju ostavljene žene

Foto: Shutterstock

 

Ako vas je muž odbacio zbog druge žene, ili jednostavno zbog nepomirljivih razlika, nemojte ustrajati na tome da ga vratite pod svaku cijenu. Možda vas je Duh Sveti uputio da revno molite za pomirenje. Budite Mu u tome poslušni. Suprotstavite se suprugovu postupku, osobito ako imate djecu. On možda i ne zna što zapravo želi. No, nemojte sve nade uložiti u njegov povratak, kao da vam o tome ovisi život. Neke su žene u tome ustrajale do razmjera idolopoklonstva te su zbog toga postale žrtve nepodnošljive manipulacije. (…)

Bez obzira na to hoće li se vaš brak jednoga dana obnoviti ili ne, budite sigurni da vas Gospodin nikada neće napustiti. On za vas ima savršen plan i smislen cilj koji nikada neće smetnuti s uma.

U nastavku slijede savjeti proizašli iz pitanja i dvojbi koje vas vjerojatno proganjanju.

Klonite se ‘grabežljivaca’

 1. Loše sam odabrala… Možete li se ponovno pouzdati u vlastitu prosudbu? Bog ne samo da će vam oprostiti pogreške nego ih je kadar i otkupiti. Možete se pouzdati u Njegovu sposobnost pročišćenja i preobražaja vaših prosudbi. No, za to su Mu potrebni vaš poziv i suradnja.
 2. Ne mogu si zamisliti da ću do kraja života ostati sama. Nemojte se žuriti ispuniti prazninu. Jedino je Božje naručje dovoljno sigurno da u nj možete pohitati. Kada se pronesu novosti o vašem razvodu, pojavit će se razni grabežljivci. Neki će svjesno i bez imalo grižnje savjesti pokušati iskoristiti vašu ranjivost. Drugi su možda i sami u potrazi za utjehom i potvrđivanjem. Nehotice će to pokušati postići nauštrb vas, gurajući vas pritom u spolne odnose, iako su možda i sami sebe uspjeli uvjeriti kako vam samo žele pomoći. Nemojte ugroziti ono što vam Bog možda sprema hvatajući se za slabu utjehu u sadašnjem trenutku potrebe i boli. Takva je vrsta utjehe jednako blagodatna za vašu bol koliko i otrovni plin.

Osjećam se neprivlačno!

 1. Bojim se vlastite ranjivosti. Neka! Povjerite to Bogu. Porazgovarajte o tome s prijateljicom kojoj vjerujete.
 2. Što ću s tjelesnim potrebama? Upuštanje u spolni odnos nakon razvoda može se pokazati kao jedno od najvećih ponižavajućih iskustava u vašemu životu. Nemojte se sramiti svojih tjelesnih potreba. Ta živi ste! Samo ste opet samac. (Pogledajte dio o samcima i spolnosti u prethodnom poglavlju.)
 3. Osjećam se neprivlačno. Vaše je tijelo hram Duha Svetoga (1 Kor 6,19). Božji je hram predivan. Molite da biste mogli sebe gledati Njegovim očima.

Recite svojoj djeci da nisu ona kriva…

 1. Dugogodišnje se prijateljice u mojem društvu osjećaju nelagodno. Odlučite im to oprostiti. Zabavite se stvarima koje volite. Steknite nove prijatelje. Oni stari – ako su pravi – s vremenom će vam se vratiti. Ne zaboravite da je i njima teško i da ne znaju što bi rekli ili učinili.
 2. Kako mogu najbolje pomoći svojoj djeci? Razgovarajte s njima. Moraju znati da za vaš razvod nisu oni Molite od njih oprost za pogreške i neuspjehe. Ne morate reći kako ste vi krivi za sve, jer to možda i nije istina. Nemojte ružno govoriti o svome bivšem suprugu, njihovu ocu. Koliko god da je bio loš – imaju samo jednog oca. Moraju znati da vam je silno žao zbog njih – što im niste uspjeli osigurati sigurno okružje u kojem su prisutna oba roditelja.
  Uvjerite ih da ih nikada nećete napustiti. Posvetite im vrijeme – neka bude obilježeno i zabavom, opuštanjem, razbibrigom. Poklanjajte im komplimente i pružajte obilje ljubavi, primjereno njihovoj dobi. Održite sva obećanja koja ste im dali.
  Ako kasnite kući s posla, nazovite ih i javite im. Potrebna im je sigurnost da znaju gdje ste te da se brinete za njih. Potaknite ih da otvoreno govore o svojim osjećajima. Recite im kako je u redu biti ljutit ili se bojati.
  Naučite ih na vlastitu primjeru kako da se na konstruktivan način nose s tim osjećajima. Molite s njima, iskreno izražavajući svoje osjećaje i moleći za Božju utjehu i snagu; potvrđujući kako je On u ljubavi prisutan s vama (bilo da to osjećate ili ne). Igrajte se s njima. Život je u tome trenutku težak te vam je potrebno malko vedrine; stoga redovito zajedno činite nešto zabavno.
 1. Molite za dobar posao, dobro zdravlje i poniznost da zatražite pomoć kada vam je potrebna. Možda ćete biti primorani na ozbiljne novčane prilagodbe koje će zahtijevati uspostavljanje prioriteta kakvo vam nikada prije nije bilo potrebno. No, djeca će sigurnost puno više nalaziti u vašoj toplini, brizi i ljubavi negoli u materijalnim stvarima. Nemojte žrtvovati njihovu emocionalnu i duhovnu dobrobit radi posla koji će vas predugo držati daleko od njih.
 2. Što drugi misle o vama nije od primarne važnosti. Neizmjerno je važno ono što o vama misli Bog. No, on vas već poznaje bolje no što vi poznajete sami sebe i kadar je prosuditi vam misli i nakane srca s milosrđem obilježenim razumijevanjem.

Smijete se odvažno približiti prijestolju milosti!

Bez obzira na to živite li odvojeno od supruga, upravo prolazite kroz razvod ili ste već razvedeni, znajte da imate Velikoga Svećenika koji suosjeća s vašim slabostima (Heb 4,15). Smijete se odvažno približiti prijestolju milosti i pronaći milosrđe. On zna da podizanje djece nije sitnica i bit će tu kako bi vas podupirao u svakom koraku. Kao majku, najljepši vas trenuci tek očekuju. Dan vam je najveći poziv koji postoji – čuvajte te godine.

Ulomak iz knjige „Iscjeljenje ženinih emocija“ (svim ženama i muškarcima koji ih vole) . Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh