Duhovnost

ODGOVARA SVEĆENIK // Kakav je stav Crkve prema reikiju? Sjetimo se kako Pavao upozorava Korinćane: „Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla“ (2 Kor 11,14)…

Kakav je stav Crkve prema reikiju?

Foto: Shutterstock

 

Don Damire,

zabrinuta sam za svoju prijateljicu koja se potpuno udaljila od kršćanstva i bavi se reikijem. Ona tvrdi da to što ona čini predstavlja molitve za druge, koje djeluju iscjeljujuće, govori o anđelima i preusmjeravanju kozmičke energije. Sve u dobroj namjeri. Zanima me što nauk Crkve kaže o tome? Je li to nekakva ‘crna magija’ i kakve posljedice može imati na osobu koja se time bavi?

Ana

Odgovor:

Draga Ana,

Reiki je doista praksa koja se u svojim postavkama duboko protivi kršćanstvu. Prema katoličkom nauku ne postoji nikakva neosobna ‘duhovna energija’ – niti u čovjeku niti u kozmosu. Judeo-kršćanska antropologija u čovjeku razlikuje samo duh, dušu i tijelo, a Boga promatra kao jedinog stvoritelja i davatelja života. Bog je, osim toga, biće s kojim čovjek stupa u kontakt ljubavi. Stoga On ne može biti nikakva ‘sila’ ili ‘energija’, a još manje se njime može manipulirati u bilo koju svrhu. I u kršćanstvu je poznat velik broj izlječenja, ali sva su ona rezultat Božjega dara primljenog kroz molitvu, a ne čovjekovog ovladavanja ‘energijom’.

Osim toga, reiki vrlo otvoreno govori o ‘duhovnim vodičima’ koji osobom upravljaju tijekom tretmana, a sama inicijacija temelji se na predaji i ulaženju u tajne simbole. Ne treba puno da zaključimo kako je jedno takvo učenje sasvim suprotno kršćanstvu, iako se nekad želi predstaviti kao religijski neopredijeljeno. Moguće je da osoba bude zavedena i svemu tome pristupa u dobroj namjeri, ali posljedice bavljenja takvim praksama ipak su vrlo negativne s duhovnog aspekta. Sjetimo se kako Pavao upozorava Korinćane: „Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla“ (2 Kor 11,14). Toplo bih preporučio da prijateljicu upozoriš na opasnosti reikija.

Btb,
don Damir

Izvor:  Studentski pastoral: SPAS; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh