Osobni razvoj

ODGOVARA MUŽ S ISKUSTVOM Što stvarno znači: „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio…”? Spreman si za svoju ženu „pokupiti metak”? A možeš li preskočiti gledanje nogometne utakmice na televiziji da bi otišao djeci kupiti novu odjeću koja im je potrebna? Možeš li ponekada preuzeti brigu o djeci kad se vratiš kući s posla, usprkos umoru, jer ona je s njima doma cijeli dan i treba malo predahnuti?

Što stvarno znači: „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio...”?

Pitanje

Što točno znači „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju”?

Odgovor

Ako želite saznati što to točno znači, zadržite svoj pogled u…

Živjeti vjeru u braku znači da je Krist u središtu našeg odnosa. Možda to komu zvuči otrcano, ali ta istina dubinski prožima svaki aspekt našeg odnosa. Naš je brak analogan odnosu između Krista i Crkve. Svaki muž treba znati što nam Pavao kaže u petom poglavlju Poslanice Efežanima kada govori koje su odgovornosti muža. „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju.“ (Ef 5, 25) Ako želite saznati što to točno znači, zadržite svoj pogled u Krista raspeta na križu, gledajte ga dugo i postojano, jer to je razina žrtve na koju smo pozvani. Zato je potrebno mnogo vremena provoditi na koljenima, moleći Isusa da milost sakramenta bude živa u našim srcima.


„Pokupiti metak”?

Većina će muškaraca bez oklijevanja reći da su za svoju ženu spremni „pokupiti metak”. Možda nam je to lako reći, znajući da će se rijetki od nas zaista naći u situaciji pucnjave. Naime žrtve koje se od nas traže obično su manje i suptilnije, ali nisu manje važne. Možeš li preskočiti gledanje nogometne utakmice na televiziji da bi otišao djeci kupiti novu odjeću koja im je potrebna? Možeš li oličiti sobu u nježno crvenu boju samo zato da bi ona vidjela kako to izgleda, iako znaš da ćeš kasnije opet sve morati prebojiti? Jesi li spreman odreći se partije pokera s dečkima s faksa s kojima više baš i nemaš mnogo zajedničkoga, da bi izveo ženu na večeru? Možeš li ponekada preuzeti brigu o djeci (osobito dok su još malena) od trenutka kad se vratiš kući s posla, usprkos umoru, jer ona je s njima doma cijeli dan i treba malo predahnuti? Moli Isusa za milost da to možeš činiti.

(…)

Joel Schmidt je u braku s Lisom devet godina i zasada imaju troje djece: Lucy (5), Jude (2) i Lydiju (mjesec dana). Na posljednjoj je godini đakonske formacije. U suradnji sa svojom biskupijom pokrenuo je službu za pružanje potpore bračnim parovima koji su doživjeli spontani pobačaj, koji su rodili mrtvorođenče ili izgubili dijete. Također oboje pišu za različite katoličke portale, uključujući i svoj, ThePracticingCatholic.com. Ondje objavljuju tekstove o svojim nastojanjima da na radostan način živimo svoju katoličku vjeru. Rado se odazivaju kao govornici na bračnim i obiteljskim susretima. Joel je po struci doktor biokemije te radi na različitim znanstvenim istraživanjima.

Ulomak iz knjige „Putokaz za nebo za prave muškarce katolike” autora Randyja Haina. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Putokaz za nebo za prave muškarce katolike”

Svakoga sata svakoga dana stvaramo navike koje oblikuju naše ponašanje i o kojima ovisi gdje ćemo provesti vječnost. Jednom, kada ovozemaljski život završi, bit će prekasno mijenjati ih. Usred ludog ritma današnjice, pretrpanih rasporeda, svega onoga što tako lako odvlači pozornost, ova knjiga nudi provjerene „aplikacije” koje je Bog osmislio da bismo postali muškarcima kakvima on želi da budemo. Služite se njima! Vaša obitelj računa na vas.

„Ako već želimo biti buntovnici, pobunimo se onda protiv svijeta i hodimo putem u nebo koji vodi kroz Katoličku crkvu.” (Autor)

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh