Roditelji i djeca

SAMOPOUZDANJE

ODGOJ DJEVOJČICA Pokažite joj da vjerujete u nju i njezino će samopouzdanje rasti U roditeljima postoji prirodni instinkt da se pobrinu za svoje dijete, ali roditelj treba osjetiti na kojem području je ono već dovoljno samostalno nositi se sa situacijom

Foto: Pixabay, Frederik Hake

 

Očevi svojim kćerima pomažu graditi samopouzdanje puštajući ih da se samostalno bore i promišljaju. To ih možemo učiti od najranije dobi. Pokažite joj da vjerujete u nju i njezino će samopouzdanje rasti. Ako ponekad i ne uspije, potaknite je da pokuša ponovno i izrazite svoje pouzdanje u nju i njezine sposobnosti.

Najbolje je kada oba roditelja pristupaju odgoju svoje djece u dogovoru i kada su složni oko načina usađivanja temeljnih vrijednosti

Izuzetno je važno da vi i vaša supruga imate isti pristup odgoju. Ako vi uvijek ohrabrujete svoju kćer da se bori i suočava s novim situacijama, a vaša supruga neprestano uskače i rješava stvari umjesto nje, to vašu kćer zbunjuje i narušava joj samopouzdanje. Najbolje je kada oba roditelja pristupaju odgoju svoje djece u dogovoru i kada su složni oko načina usađivanja temeljnih vrijednosti. U roditeljima postoji prirodni instinkt da se pobrinu za svoje dijete, ali roditelj treba osjetiti na kojem području je ono već dovoljno samostalno nositi se sa situacijom.

Kakvog ima smisla trenirati borca ako mu u stvarnosti nikada nećete dopustiti da isproba lekcije koje je naučio?

Zamislite profesionalnog boksača koji se priprema za borbu. On uči držati ruke na način da je uvijek spreman zaštititi se, zadati udarac, spriječiti suparnikov udarac, pravilno disati i paziti na sve ostale elemente dobre borbe. Kako bi izgledalo da na dan borbe u ring uskoči trener i na zvuk gonga započne prvu rundu odgurnuvši boksača i boreći se umjesto njega? Kakvog ima smisla trenirati borca ako mu u stvarnosti nikada nećete dopustiti da isproba lekcije koje je naučio?

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autora Alana Migliorata. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKA AKCIJA! Do 18. 12 knjigu možete kupiti za 49 kuna umjesto 70, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh