Poučne priče

NEUSPJEH JE USPJEH...

Odakle visibabi pognuta glava Na uspjeh i neuspjeh često gledamo iz perspektive svojih očekivanja. Ali ispod neuspjeha se često skriva uspjeh. Samo ako to želimo vidjeti...

Foto: Shutterstock


 

– Kako da izađem van? – plakala je mala visibaba. – Tako sam malena i sitna, nemam snage odgurnuti ovu tešku zemlju nad svojom glavom. Što je više guram u zrak, to me zemlja sve više zatrpava. Kako ću izaći?!… Proljeće je već sigurno stiglo i sve moje sestrice odavno uživaju u sunčevu svjetlu i toplini. Samo sam ja ovdje zarobljena!

Čula to krtica pa došla do visibabe:

– Možda ti ja mogu pomoći? Znaš, zemlja je još tvrda i hladna, ali pokušat ćemo zajedno. Ja ću kopati, a ti guraj glavu svom snagom.

Tako su i napravile.

Krtica je šapicama kopala, a visibaba je pokušala prodrijeti na površinu zemlje. Trudile su se i trudile i u jednom trenutku visibaba osjeti kako joj glavica polako klone. Ali nije odustala. Ne sad kad samo što nije ugledala sjajno sunce. Odjednom osjeti silno svjetlo i blaga toplina prostruji joj stabljikom. Pokušala je dignuti glavu, ali nije mogla.

– Nemoj biti tužna. Kad bi ti glava stršala u zrak, ne bi mogla vidjeti mene, a ni sve ostale prijatelje koji žive u tlu i puze po zemlji.

Primijetila krtica da nešto nije u redu pa je upita:

– Što je, zar nisi sretna? Eto, uspjele smo.

– Da, uspjele smo, ali glava mi je klonula i ne mogu vidjeti sunce – odgovori visibaba.

– Nemoj biti tužna. Kad bi ti glava stršala u zrak, ne bi mogla vidjeti mene, a ni sve ostale prijatelje koji žive u tlu i puze po zemlji.

– Vidiš, stvarno – smirila se visibaba. – Sad mogu s tobom normalno razgovarati i diviti se tvojoj mekoj tamnoj njuškici.

Na te se riječi krtica zarumenila, brzo poljubila visibabu, nasmijala se i pobjegla u rupu.

A visibaba je njihala glavicu i sa strane veselo pogledavala sunce. Kad se umorila, sklopila je zelene oči i uživala u blagodatima sunca i proljeća.

Neuspjeh je uspjeh ako iz njega naučiš.

Izvor: Facebook; Neznalica sa stilom; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh